Friday, August 19, 2011

LAYAKKAH DIA MENJAGA ANAK-ANAK?

Anak-anak saya memang pandai mengambil peluang. Mereka tahu saya tidak akan benarkan ibu tiri dan ayah mereka mengkulikan mereka. Jadi mereka beritahu saya, mereka bosan tinggal di Sungai petani sebab tidak ada PS2.Mereka kata kalau ada PS2 mereka tidak perlu ke rumah ayah mereka. Akhirnya saya belikan PS2  untuk mereka dengan harga RM470.'Mummy, we will stay with you forever. Tak nak duduk dengan ibu pemalas tu."

Setelah mereka pulang dari rumah ayah dan ibu tiri mereka, setiap kali mereka buat kesalahan , saya selalu ugut nak hantar mereka ke rumah ayah mereka. "Kalau kakak dengan adik tak dengar cakap,  mummy hantar pergi rumah ayah nanti." 

'Tak nak !" pantas mereka jawab.

Memang sejak mereka pulang dari Kuala Lumpur, saya boleh mengawal sedikit kerenah mereka . Itu saja modal saya. Namun modal ini ada kalanya kalah dengan kecerdikan mereka mempermainkan saya.

Pada 13 hb Ogos yang lepas merupakan hari lahir Danial yang ke 4 tahun. Of course ayahnya lupa langsung tentang hal ini. Danial masuk hospital seminggu pun dia tak datang lawat, inikan pulak nak ingat hari lahir Danial.

Hari lahir Danial ini sangat dinanti-nanti oleh kakak-kakaknya. Mereka sudah merancang dengan pelbagai acara termasuk dengan senarai tetamu yang akan di jemput. kad-kad undangan yang perlu dihantar .saya pulak masih bingung memikirkan apa yang perlu dimasak untuk 30 orang tetamu. Bulan-bulan puasa ni faham-faham sajalah.Saya juga memikirkan budget untuk baju raya harus saya fikirkan. Ayahnya tu kan pentingkan diri sendiri. Selama 9 tahun hidup dengannya, seingat saya sekali saja dia bagi RM300 untuk beli baju raya anak2.Baki lapan tahun, saya yang beli untuk anak-anak, pembantu rumah dan dia sendiri.

Jadi kalau masa berkahwin pun tak bertanggungjawab, apa lagi setelah bercerai dan berkahwin lain. Dapat pulak isteri busuk hati dan pemalas, jangan haraplah anak2 nak merasa dia beli baju raya.Anyway pemalas tu tak ada kaitan bab beli baju raya ni..saje je lepas geram..hehe

Sambung cerita tadi.....

Akhirnya saya beritahu kakak-kakak Danial, tak payahlah kita sambut besar-besaran. Kita jimatkan duit. Mereka minta saya bawakan mereka ke PIZZA HUT. Sehari sebelum tu saya bawa mereka tapi too bad dah penuh orang masa tu.Saya kalau boleh suka makan di rumah. Saya masak setiap hari dan Pizza Hut ni bukan nya kegemaran Danial pun.


Anak-anak saya ni mulalah membebel, "Tak best lah kat sini, tak celebrate birthday Danial, boringlah. ". itu lah inilah....Saya hanya pekakkan telinga dan beritahu mereka nanti saya buat birthday Danial lepas puasa. Mereka masih tidak puas hati.

Kemuncak daripada itu, mereka bergaduh dengan Danial pasal PS2. Tak nak bagi Danial main. Danial pulak nak main dengan kakak-kakaknya. Bila kakak-kakak tak nak main dengannya., maka Danial pun lepas geram.

Saya marahkan kakaknya, "kenapa kakak ni pentingkan diri sendiri sangat? Kenapa panas baran sangat? Kan hari ni birthday Danial. Layanlah dia."

"Buat ape ? Bukan mummy celebrate pun ? Kita orang nak makan Pizza pun mummy tak nak bawa."

Sebelum tu....saya ada marahkan kakak kerana meninggalkan Danial ketika hendak menaiki kereta. Hanya kerana Pizza Hut dan Chicken Rice Shop full house, mereka berdua begitu marahkan saya. ketika hendak menaiki kereta, Sarah masuk ke dalam kereta dan terus tutup pintu sebelum Danial sempat naik sedangkan Danial berada di belakang Sarah. Danial mengetuk-getuk pintu kereta. Nasib baik saya nampak. kerana saya berada di belakang Danial. Bayangkan kalau saya tidak nampak dan terus memandu.

Saya marah Sarah kerana sikapnya yang terlalu pentingkan diri sendiri. Kalau dia nak sesuatu dan tak dapat, dia hanya fikirkan kemarahan dia saja. Dia tak fikir pasal adik-adiknya. Dia lupa Danial tu 6 tahun lebih muda dari dia. Mereka mewarisi sifat-sifat ayah mereka...penting diri sendiri dan panas baran.Itu memang amat saya kesal.

Dipendekkan cerita...selepas insiden saya marahkan kaka-kakaknya pasal PS2, saya katakan pada mereka, 
"kalau macam ni perangai kakak dan adik memang elok sangat tinggal dengan ayah. "

Kebetulan ayah mereka menelefon, Sarah meluahkan rasa bosannya tinggal bersama saya sebab saya tak beli Pizza Hut dan marahkan dia.Dia tak cakap pula punca saya marahkan dia.

Si ayah yang hanya menanti peluang, menghasut Sarah dan Arianna tinggal dengannya.Dia memang perlukan wang nafkah anak-anak.untuk kesenangannya.

Sarah datang bertanya kebenaran saya untuk membenarkan mereka tinggal bersama ayah mereka.terperanjat saya. Saya mengaku kesilapan saya menggunakan modal menghantar mereka ke rumah ayah mereka tidak baik.Hari ni anak2 mengambil kesempatan di atas kesilapan saya.

Saya tanya Sarah, "betulkah kakak nak duduk dengan ayah? kakak tak sayangkan mummy lagi?"

Jawab kakak, " kakak tak nak duduk dengan ayah, tapi mummy tak nak beli PIZZA HUT untuk Danial. Kitaorang bosan ."

Saya bersetuju untuk buat pesanan Pizza Hut. Kakak happy sangat dan kata nak tinggal dengan saya forever.

Saya telefon ayah mereka...marahkan dia menghasut anak-anak.Tahu apa kata ayahnya.

"Memang patut pun diaorang duduk disini. Kau tu pemalas. Aku tahu kau tak pernah masak. Asyik beli kat luar?"

 How could he say like that. Selama 9 tahun hidup dengan dia , saya yang melakukan semua kerja. Saya bangun seawal 4.30 pagi dan tidur selewat 12 malam buat kerja. Dia boleh kata saya malas. Saya masak setiap hari. Dia boleh kata saya tak masak. Walaupun ketika ada pembantu rumah, saya yang masak ! Hanya ketika saya berada di sesi petang dan tidak ada pembantu rumah saja, kami ada buat tempahan mangkuk tingkat untuk 2 bulan. Itupun sekadar menambah apa yang telah saya masak untuk anak-anak pada sebelah pagi. Mana sempat nak masak bermacam2 jenis dengan banyak kerja yang perlu dilakukan. Saya buat breakfast, seterika baju, kemas rumah, hantar anak pergi mengaji balik mengaji, pergi pasaraya, masak, suap anak makan. siap anak2 ke sekolah, hantar anak2 pergi sekolah, pergi keja. Balik kerja nak masak lagi, nak kemas rumah lagi..Dia boleh kata saya 'malas' dengan semua kerja yang telah saya lakukan.

Memang ini manusia yang tak berguna dan tak layak pun jadi suami. Isteri dia tidak sedar lagi siapa yang dia kahwini. Kalau dia boleh buat pada saya begini. Memfitnah saya begini dan beritahu keluarganya saya pemalas. Itu juga yang dia boleh lakukan untuk perempuan itu. Anyway saya  boleh katakan perempuan ini juga boleh tahan pandai mengawal dan menghasut suaminya. Bukan macam saya yang lurus...buat semua kerja , berkorban semua duit.

Saya sedih dengan kata-katanya. Memang saya lepas geram di telefon. Saya boleh buat macam tu sebab saya tak dengar apa yg dikatakanya. Tak letak ganggang kat telinga pun.Saya tak mahu dengar apa kata-katanya.

Selepas saya letak telefon, saya ambil air sembahyang. Saya sembahyang Asar dan terus berdoa dan menangis di depan Allah.Allah tahu saya di pihak benar. Saya bercakap benar.Saya mohon Allah turunkan balasan yang setimpal kepada bekas suami kerana memfitnah dan melupakan segala kebaikan saya.Saya tuntut janji dari Allah. saya insan yang teraniaya.

Selepas solat, saya berjumpa anak-anak.Saya tanya anak-anak saya. ' Kakak, mummy ni malas kah kakak? Mummy tak masak hari-hari ke? Rumah kita ni kotor ke?Apa yang kakak cakap dekat ayah?"

Jawab Sarah , "Tak , mummy tak malas.Ibu yang malas.Sebab apa ayah cakap macam tu? kakak tak pernah cakap pun mummy tak masak.Kakak cakap sekali sekala kita akan makan kat luar".

Saya tanya lagi, "Rumah kita dengan rumah ayah , rumah sapa lebih bersih."
Jawab mereka serentak, "Rumah mummy." How to say rumah saya kotor, saya mop hari2. Rumah dia dulu pun saya mop hari-hari juga.

Adik menambah, "Toilet ayah kotor, ada $#%$ (najis) dekat tepi2.

Saya guarantee rumah mereka kotor. Kalau tidak masakan Danial masuk hospital selepas pulang dari KL.Selama Danial tinggal dengan saya, tak de apa yang berlaku. Pergi rumah mereka saja, terus sakit teruk dan di diagnose ada kuman dalam darah.


Akhirnya Sarah kata pada saya, "Dahlah mummy. Jangan layan ayah tu."

Tengok....betul-betullah anak-anak saya ni talam dua muka.Kat ayahnya cakap lain. dekat saya cakap lain.

Saya takkan benarkan dia menghubungi anak-anak saya lagi.Dia sudah ada isteri.Tak bolehkah dia tinggalkan kami sendirian.

Dia tidak layak menjaga anak2 saya. Saya akan buktikan kenapa Mohd Zaihurin Husin dan isterinya tidak layak menjaga anak-anak saya.