Sunday, September 26, 2010

Bahagianya tengok orang lain bahagia

Membuka fb rakan2 dan bekas2 pelajar membuat hati teruja melihat kehidupan mereka hari ini. Ye lah....kalau dulu ada yang macam tomboy...sekarang bahagia bersama anak2 dan suami. Saya tumpang gembira.....guess I am not that lucky..nak buat cam mana. In fact masa nak kawin lagi saya dah cakap kat kawan2, rasa-rasanya perkahwinan saya ni tahan dua tahun jer kut. Melihat perangai bekas suami masa tu, memang saya dah agak saya takkan tahan dengan perangai dia ni.I don't have  much choice at that time....masa tu boyfriend saya chinese tinggal kat USA. Bila dia balik untuk bincang tentang perkahwinan , dia dah cakap nak convert  tapi tak nak practise.Pening kepala saya masa tu...bila fikirkan cam mana anak2 saya nanti, solat ke mana, puasa ke mana. Tetiba bekas suami ajak kawin....saya terima dengan hati yang kosong...demi menyelamatkan akidah saya dan my future children . Bekas suami janji ...nak tatang saya bagai minyak yang penuh. Saya redho je, ikut saje sebab sorang ustazah kata dia ni rajin solat. Memang dia solat tapi...in addition perangai buruk lebih banyak dari yang baik.

Yang terbaru dia cakap kat saya....dalam islam suami boleh tumbuk isteri selepas nasihat dan tinggal tempat tidur....saya nak gelak je sebabnya dia halau dan tumbuk saya sebab saya ajak dia pindah sungai petani jer.Saya ajak pun sebab dia suruh saya bina kabinet kat dalam bilik dia. Daripada bina kat rumah dia baik saya bina kat rumah saya...kan? Bukan berkira tapi masuk hari tu, dia dah halau saya 7 kali (atas sebab saya nak beli rumah yang lebih besar tapi jauh sedikit dari mak dia.) Cukuplah berhabis untuk rumah yang bukan milik saya.

Anyhow...dalam islam tidak ada nas yang menghalalkan seorang suami menumbuk isteri (walaupun bukan kat muka) sehingga cedera.

Saya tak tahulah kenapa setiap kali saya ada sms conversation dgn dia, setiap kali tu saya sakit hati dan makin bencikan dia. Dia beritahu saya, "memang awak benci saya sejak mula kawin lagi". Lepas tu dia bagi sedikit dalil ,"Dan boleh jadi kamu benci sesuatu sedang ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedang ia melarat kepadamu dan Allah  mengetahui ttp kamu tiada mengetahui- surah Al Baqarah ayat 216.

Anyway...saya dah hidup dengan dia, terbukti apa saya tak berapa nak suka tu, tidak baik pun untuk saya. Cuma di sini saya nak tambah..... ada satu dalil lagi dari surah An-Nisa' ayat 19 yang bermaksud "Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu dengan cara yang baik. kemudian jika kamu merasai benci kepada mereka, janganlah kamu terburu2 menceraikannya, kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan apa yang kamu benci itu, kebaikan yang banyak.

Saya tak banyak jawab sms dia sebab saya tahu saya akan kalah dengan dia ni...saya cuma minta dia baca blog saya sebab daripada suruh saya bertekak dengan dia akan memenatkan saya saja.

HOPEFULLY INI YANG TERAKHIR DARI DIA...jika dia ditakdirkan kawin lagi, tumbuklah isteri baru dia kalau itu pegangan dia.Itulah jadinya bila bertuhankan keegoan sendiri. Semua yang haram boleh dihalalkan.Semua tindakan yang salah dianggap betul. Dia lebih rela mencari jalan membenarkan tindakan dia daripada mencari jalan memuhasabah diri memohon keampunan dari Yang Maha Esa.

Apa-apa pun......Teringin sangat nak hidup bahagia seperti rakan2 yang lain tapi...entah bila saya akan jumpa my Prince Charming atau mungkin my arwah  Prince Charming is waiting for me at the front of heaven's door .Wallahuallam Saya hanya berserah pada Yang Berkuasa dalam menentu hala tuju kehidupan saya.