Monday, July 19, 2010

Macam dulu-dulu pulak.

Hari ini......saya masih menerima pujian. Pagi ni saya rasa macam kalut jer....dengan skirt labuh bunga2 dan baju hitam bertali pinggang besi...bertudung pink lilit cara yuna.Guru2 lelaki mengusik, guru2 perempuan memuji, kerani saya kata," segaknya dia"...saya  kata, saya kalut. Kak Jah kata, "dalam kalut...mcm ni punya segak, kalau tak kalut ntah mcm mana?''....hahaha. Jangan ingat sy perasan pulak.
Saya ni tak lut dek pujian...agaknya kawan2 saya tak pernah tengok dressing cam ni kut. Kalau kat KL, saya rasa ramai pakai style saya.Saya ni memang malas pakai baju kurung.Apa yang saya pakai ni stail orang malas.

Masuk kelas form 4 A 4. Memang 'bercinta' betul nak masuk kelas ni.Sebab per...? budak2 nya nakal2. yang cina kuat tidur, yang India, kuat cakap dan berjalan keluar masuk kelas. yang Melayu malas yang amat. Perangai satu Malaysia. masuk je kelas, diaorang ni mulalah, "teacher....jom gi library."Saya jawab...., "Nope!".Duduk library pun bising. Saya suruh buka buku dan ajar. Lepas ngajar, saya suruh buat latihan. sambil buat latihan...ade2 jer lah. Ade yang macam coklat, tetiba je hilang. Dan tetiba jer budak kelas lain dah ade kat kelas saya. Memang diaorang ni cam 'magik'.Padahal semua kelas ade cikgu. Semua cikgu tak perasan bila diaorang bertukar2 kelas. Pening betul.

Dalam sibuk2 mengawal kelas, Si Syamil asyik merenung muka saya..."eh eh segaknya cikgu, macam anak dara." saya buat buat tak tahu saje.  Muka dia pun saya buat-buat tak tengok dan kata-kata dia saya buat2 tak dengar.Malas saya nak layan.Bila dah banyak2 cakap sangat, saya cakap kat dia, " Eh Syamil, awak ni kalau nak belajar, buat cara nak belajar...tidak duduk kat luar jer."...."Alah...puji sikit pun tak boleh", dia mengomel.

Kat luar kelas...seorang  pelajar kelas lain yang sering mengusik saya.....dah tersengeh kat luar. Dia dok  buat tabik spring dan mengenyit mata kat saya sambil tersengeh. Saya pandang muka dia  dengan serious tanpa berkelip mata (dalam hati mmg nak tergelak sangat2). Dia membalas pandangan saya dan masih tersengeh2. Memang tak makan saman. Bila dah rasa 'kalah' dengan pandangan saya, dia meletakkan tangan nya di mulut....membuat flying kiss dan menjerit panjang...'Oh I love you cikgu" dan terus berlari.Dekat students dalam kelas tu saya cakap, "dia ni memang dah lama hidup kut...dia tak kena lg dgn saya ni."

Pening betul....

Langsung teringat zaman saya mula mengajar di SMKDTHO masa bujang lagi.....beberapa pelajar lelaki  tingkatan 4 akan berselindung di balik tiang. Bila saya lalu jer....sorang budak ni akan memanggil saya,"teacher!". Bila saya paling jer, muka dia keluar lah dari balik tiang tu dengan tersengeh menyebut, " I love you." Hari2 macam tu. saya senyum jer...

Sorang lg budak ni nama Ridhuan. Selalu merenung muka saya. Bila dia buat cam tu saya akan cakap, "Eh Wan, saya suruh tengok papan hitam, bukan tengok muka saya?". Teacher ni macam bidadari lah....macam2 dia merepek. Malam tidur asyik mimpikan saya ler.Nak kawin dgn saya lah. " tak tahan saya dengan budak ni, jadi saya report kat guru tingkatan dia masa tu dan teruk juga dia kena torture ngan guru disiplin. Lepas pd tu jer dia tak kacau sy lagi.

Di SMK Padang Tembak, sorang budak form 4 ni memang panggil saya 'darling' atau 'sayang' dengan berani nya.

Tapi dia dari kelas yang pandai dan budak baik. Yang cakap dia tak baik ialah ex hubby sy jer. He is a nice good looking boy.Saya biasa jer....panggil le ape pun asalkan bahagia dan nak belajar. Saya tak perasan pun....alah budak-budak. Larang pun buat jugak.

Masa pegi rumah kawan dalam dua tahun lepas ...saya jumpa dia, dia senyum dan tanya, " anak dah berapa?' . Hubby saya ada masa tu....saya tak berani sembang sebab ex hubby saya tak suka kat budak tu.

Bila tengok perangai students2 hari ni...langsung terimbas kenangan lama.  Memang saham saya sejak bergelar 'janda' memang tinggi. Belum cukup setahun bercerai , dah ramai yang melamar. Sorang pun saya tak betul2 berkenan lagi. Dulu....sepanjang kehidupan saya, saya dicintai 49 lelaki. dan tak dinafikan, yang meninggal tu cinta saya, yang lain hanya hadir sebagai teman tapi mesra.Ingat nak kawin dengan lelaki ke 50...tapi terkawin dgn yang ke49, so mungkin sebab tu kut .....tak kekal.
Tak dinafikan dalam 49 tu...ada yang berjaya membuat hati saya terpaut akhirnya tapi kami bukan ditakdirkan untuk bersama. Saya akan bercerita tentang 3 orang yang berjaya memenangi hati saya ini dalam next entri.  Nama-nama mereka ialah Zaini, Eddie dan Johari