Saturday, July 17, 2010

Hadiah dari ALLAH SWT

Beberapa hari yang sudah...saya akhirnya mempunyai masa untuk 'figure out' cara untuk letakkan 'shoutmix'. Ingat nak cuba saja. Baru dua hari letak, orang gila mana ntah memberi komen yang pertama..."perempuan meroyan, go get a life". Guess , putting up a shoutmix is not a good idea at all especially with ' psychopaths' lazing around my blog. Saya tak nak menuduh sesiapa. Apa yang saya tahu kenyataan itu wujud dari rasa hasad dengki dan hati yang tidak bersih. Pertama kerana saya tidak meroyan. Kalau meroyan, dah lama saya bunuh bekas suami saya  and to say that I dun have a life...that were words that came out from a total blunder.Saya tidak kisah kalau orang kata saya 'bodoh' bila mana saya memang 'bodoh' tapi of course mesti ada fakta lah....dan tengoklah apa yang saya nak jawab.Tapi....kata saya 'meroyan"...hmmmmm ciri2 orang meroyan seperti meracau tak tentu hala...tak de pada saya setakat ini.Alhamdulillah. Orang meroyan tak mampu tulis blog tau!

Apa-apa pun, kerana kata-kata yang saya dapat pada hari itu,Allah menghadiahkan saya dengan pujian yang tidak henti-henti.

1) Awal pagi , saya hendak bertolak ke sekolah, dengan skirt kembang berwarna biru dan baju putih pendek dan kasut tinggi . Saya baru hendak menutup pintu pagar. Nenek di rumah sebelah, memandang....'Segaknya T " ( bahasa Kedah segak tu cantik'.)Saya tersenyum dan ucapkan terima kasih pada makcik tu.

2) Saya tiba di sekolah....dari jauh seorang kakak melambai tangan ke arah saya..."T,...ni ...kak liza dengan yang lain baru jer ckp...baju ni kalau Yati yang pakai, memang padan" kata kakak itu...sambil menunjukkan gaun panjang yang sangat cantik. Saya pun berkenan tapi tak jadi ambik sebab saya nampak lagi kurus dengan baju tu.

3) Di dewan makan, bersama anak2...Ina rakan saya, mengatakan Arianna ada iras wajah saya cuma kulitnya saja agak gelap ...tapi 'Adah' pula menyampuk...anak2 saya comel tetapi mereka tidak 'manis' seperti mak..nya.

4) Di bilik guru...Shikin tak habis2 cakap saya ni, dia tak percaya sangat umur saya sudah mencecah 40 tahun. Mendengar kata Shikin ttg umur saya...Suguna pula terperanjat. Iye ke kak Yati...saya ingat kyati awal 30 an. saya tak terkata ape2....cuma ucapkan terima kasih.

5) ketika mengambil anak dari nursery, pekerja nursery meluahkan, "Kak yati , saya nak cakap sangat kak yati ni memang cantik...dengan baju merah ni saya memang minat sangat". 

6) Saya berkenalan dengan seseorang melalui laman sembang dan lelaki ini benar2 ingin bertemu saya. Dia sanggup datang all the way from Ipoh. Saya bertemu dengan dia bersama anak2. Katanya,' gambar kadang-kadang boleh menipu...dalam gambar yatie nampak macam gemuk dan macam anak mami....In real, Yatie kurus, tinggi dan cantik.Dia ni datang bawak Mercedes putih..siap tunjuk ic dan aset..nya. Dia dah jatuh cinta pada saya. Anyway saya tolak cinta dia dan Mercedes dia sebab dia nak kawin dan mahukan zuriat lagi...As for me, anak2 saya ini adalah permata hati saya, saya bukan muda lagi dan tidak mahu ada zuriat lagi. Saya nak membesarkan anak2 dan melancong.

7) Saya jarang mengambil kata2 pujian dari pelajar (budak2 ni memang suka mengampu) tapi semasa saya menjaga murid2 bertaekwando, beberapa pelajar cina datang termasuk seorang pelajar saya. Dalam mereka berbual sesama sendiri, seorang dari rakan mereka yang tidak saya kenali....menghampiri saya,....."cikgu," . Saya tak perasan dia memanggil saya. Bila saja saya memaling ke arahnya. Dia datang agak hampir dengan saya, "cikgu, cikgu ni cantik". Saya terkedu...dan mengucapkan terima kasih. Dan dia terus berlalu. saya pun tak tahu siapa dia.

Sejak balik dari bercuti dr Taman Negara, kulit saya yang hangus...bersalin kepada kulit yang putih bersih dan lebih mulus. Pelik saya..... .

8) Semalam,...anak2 saya makan macaroni goreng dengan penuh berselera...Saya tanya...sedap ke? "sedap sangat sangat...thank you for the delicious macaroni mummy.It's yummy".

9) Ina datang pada saya dan beritahu pakcik jaga  sekolah saya...memberitahunya," Cikgu, Cikgu yang naik kereta ni 'sorang' kan? " Iye, jawab Ina agak terkejut. "Segak cikgu tu kan? Dia tak de sapa2 lagi ke?" Saya hanya tersenyum....agaknya pakcik tu nak rekomen seseorang pada kak yati ke ...jangan dia rekomen untuk diri dia dah le...haha, saje saya buat lawak.

Kepada 'orang2 gila' yang mengikuti blog saya, kalau benci saya, ' stop the curse on me or you'll suffer even more".