Saturday, November 28, 2009

HARI-HARI TERAKHIR DI SMKDTHO

Hari ini saya sudah berada di Pulau Pinang. Minggu-minggu terakhir saya di sekolah, saya bergelut menghabis semakan kertas Peperiksaan Akhir Tingkatan Empat. Satu kelas saja tapi punyalah seksa. Saya memang tak boleh buat kerja selagi tak tertekan...Pelik kan ?

Akhirnya saya buat keputusan untuk siapkan fail-fail panitia dulu . Siap saje file , saya taip pula minit mesyuarat PPSMI, Siapkan budget panitia untuk tahun depan, buat laporan program selepas PMR untuk dokumentasi sambil mengemas barang-barang saya....dalam masa yang sama buat tuntutan perpindahan. Banyak betul kerja yang nak dibuat.Tugas-tugas yang perlu diserahkan, saya serahkan. Hari khamis (19 November) saya berjaga menyiapkan tugas2 'marking". Jumaat , saya sudah selesai 'key in' markah dan buat post mortem untuk tahun depan. Horey....semua settle.

Dalam minggu ini juga, saya dikejutkan dengan hadiah2 istimewa dari kawan2. Happy habis sebab hadiah yang diberi memang sangat sangat saya suka....sebabnya:-
1. Saya memang berkenan jubah yang Fiza Kamisan pakai minggu sebelumnya. Memang saya puji habis....kena pula dengan wajah jelita kawan baik saya ni. Lepas tu...kak Chah pula saja bertanya, " Tie...you selalu kalau pakai baju saiz apa ye...sebab i tengok badan you cantik, kurus mesti saiz 38 atau 40. Saya pun tanpa apa2 pra sangka pun cakap lah "Biasanya i ambik saiz 38 "....
Tup tup...Fiza datang, " Tie...aku terpaksa bagi hadiah ni awal kat kau sebab kalau tak muat atau besar, aku boleh tukar..." Terperanjat saya , rupa2nya geng deret meja saya dah pakat beli jubah purple yang cantik utk saya. Pesan Fiza, "Hari Jumaat kau kena pakai tau , kami nak tengok. " Aduh saya tak terkata apa. Kata2 dalam kad yang diaorang tulis memang menunjukkan sayang yang banyak untuk saya...Saya...lagilah sayang kat diaorang ni.




2. Sebab kedua, saya ni berkenan set pisau giacomo yang Rosli beli...so kami ramai2 order kat Cik Ang. Tiba2 Sharifah Saliza (adik comel kuat ngusik saya ni) datang..."Kak Tie, ni yang Kak Tie order kan...ni hadiah dari Liza, tanda sayang Liza Untuk kak Tie.



3. Hari Khamis, saya sibuk ke hulu ke hilir, tiba2 bila nak balik ada hadiah kecil di atas meja. Rupanya set brooch yang cantik dari Puan Fauziah (Kak Ogy).

4. Jumaat tu saya dah pakai jubah cantik....jangan mare semua puji-puji (he he) Tiba2 geng cikgu BI...."Tie, kami dah beli hadiah kat you, ""sempat pulak diaorang ni mencari hadiah," fikir saya. Rupa2 nya..ada yang terdengar bila saya bersuara berkenan bekas bawang, brand 'Tupperware".H

Itu yang diaorang belikan...mahal tu! Paling best kata2 dalam kad. Buat saya tersengeh sendiri.....antaranya
"GO,SEE, CONQUER ONCE MORE"
"YATIE, MANY THINGS ARE DIFFICULT BEFORE THEY ARE EZ. YOU....YOU CAN DO ANYTHING, ALONG THE WAY THERE'S PATIENCE. TAKE CARE AND BE HAPPY"
"TIE, GONNA MISS YOU!! (YOUR CHITCHAT, YOUR SHOUTS! OUR OUTINGS, OUR NIGHTS ETC..."
Talking about "shouts"....Kak Liza Sharom (Pengerusi Baru)....terpaksa mendapatkan aura saya menjerit kat cikgu2 dalam bilik guru....."cikgu cikgu sila kemas meja sebelum bercuti.......hahaha saya gelak melihat telatah kak Liza...dalam masa yang sama LEGAAAA......tugas saya sudah selesai di sini...I AM SURE GONNA MISS YOU ALL...."

Di saat akhir...Yusmah datang dengan sebuah beg. Hadiah darinya ialah sehelai baju dan sebuah photo frame. Hadiah baju dari Yus mengundang tawa dari rakan-rakan, "Yus, ko ni nak suruh yatie pergi keja dengan baju ni ke gi disco...," Blouse dibawah ni memang bergemerlapan kalau di pakai. Ini hadiah dari Yus, dia tak sempat keluarkan tag baju sebab last minute shopping...pada tag tertulis harga RM59.90.  Mahal tu...........Thank you all from the bottom of my heart.