Tuesday, December 15, 2009

DARI HATI SARAH KE HATI MUMMY

Sudah beberapa hari saya berada di rumah baru yang indah dan luas ini...kononnya nak mengecat rumah.Sepatutnya Ahad lepas saya sudah berada di KL untuk mengangkut semua barang2 saya (hampir semuanya milik saya) di rumah bekas suami di Setiawangsa tapi terpaksa ditangguhkan kerana tugas mengecat dan membersih rumah belum selesai.

Beberapa hari ni....Sarah menemani saya kerana dia bosan tinggal di Penang kerana semua sepupunya pergi bercuti. Peluang bersama Sarah saya gunakan untuk menyelami hatinya.Menyelami hati seorang anak yang mempunyai ibu bapa yang sudah tidak sehaluan dan hidup dalam keluarga yang tidak sempurna. Ini antara dialog saya dan Sarah.

Mummy : Kakak, mummy nak tanya kakak ....kakak suka tak kalau mummy  cari ayah baru.

Sarah : Ikut mummy lah. Kalau mummy ada ayah baru....kakak akan ada dua ayah.

Mummy : habis tu cam mana dengan ayah kakak.

Sarah : Tak pelah...ayah kakak kat KL boleh visit kita..

Mummy : kakak suka tak  kalau mummy ada boyfriend?

Sarah : Tentulah kakak tak suka sebab nanti mummy sayang boyfriend mummy dan tak sayang kakak

Mummy : nape kakak cakap macam tu...takkan lah mummy tak sayang kakak.

Sarah : Ye lah, mummy sayang boyfriend mummy.

Mummy : habis tu kakak nak macam mana....? kakak nak mummy dengan ayah stay together?

Sarah : Dia menunduk dan mengangguk ," huh"

Mummy : Kalau ayah stay ngan kita kan gaduh nanti?

Sarah : kalau ayah dan mummy gaduh...kakak nak bunuh diri ( sambil menunjukkan aksi seperti mengambil pisau dan menikam dirinya ).....

Mummy :  (Saya agak terperanjat dengan aksi dia). kenapa kakak cakap macam tu ? Siapa ajar kakak macam tu? kakak, kita orang islam..tak boleh bunuh diri macam tu. Nanti kita masuk neraka.

Sarah : Ye ke mummy. ?

Mummy : Kalau kakak buat macam tu, bunuh diri., kakak tak boleh masuk syurga sampai bila2.Nanti api neraka bakar kakak.

Sarah: Kalau macam tu kakak lari , pindah rumah.

Mummy : Jangan lah macam tu, nanti mummy nangis. Kakak tinggal ngan mummy ye, kita jadi happy family. Kalau ayah tak de..rumah kita pun tak bising2, tak de gaduh-gaduh kan? Sini ..mummy hug ( kami pun berpelukan)

Saya tahu.....anak2 saya sangat inginkan keluarga yang bahagia, mummy dan ayahnya tinggal sekali.....hidup aman dan bahagia. Itu juga yang saya inginkan Saya sanggup mengorbankan diri melepaskan 'buah hati' saya pada bila2 masa TAPI untuk hidup semula dengan bekas suami....saya minta ampun, saya memang tidak tahan walau pun  sehari hidup dengannya. Mengingatkan dia saja boleh buat saya mengigil .....di dalam diri bekas suami ada api yang menjulang-julang. Dia nampak macam ok...tapi dia sangat tidak ok.

Ingin sangat saya berkorban menerima dia semula demi anak2 tapi banyak keburukan dari kebaikan yang menanti saya. Apa akan berlaku jika kami kembali bersama kemudian perkara yang sama berulang (sikap penting dirinya, tidak bertanggungjawab, mengabaikan nafkah keluarga, tidak menghargai saya, melebihkan keluarganya,)Bezanya kali ni dia tak boleh halau saya sebab ini rumah saya tapi bagaimana dengan perangainya yang lain. Dia juga sudah menumbuk saya .Lebih best.....family dia tak percaya langsung dia akan buat macam tu .Walaupun saya nampak seperti ok tapi di dalam diri saya sangat trauma.Dia juga sudah meracuni keluarganya. Saya kesian kan anak2 TAPI dalam hati saya sangat yakin, penceraian inilah  jalan  yang terbaik. Saya tidak sanggup melihat anak2 saya tertekan nanti.Saya tidak sanggup jika Sarah akan lari atau pun membunuh diri suatu hari nanti.  Hanya Tuhan yang tahu ketakutan hati saya mempunyai suami seperti dia (IP kononnya)

To anak2 mummy....Sarah, Arianna dan Daniel,

MUMMY MINTA MAAF. MUMMY AKAN CUBA BUAT YANG TERBAIK. PERCAYALAH KITA AKAN BAHAGIA WALAUPUN AYAH TAK TINGGAL BERSAMA KITA. AMIN

Saya nekad untuk melepaskan insan yang menyayangi saya kini. Yang perlu ada kini adalah saya dan anak2.Kalau saya ada boyfriend nanti Sarah akan anggap saya tak sayang dia lagi.

Sunday, December 6, 2009

Di sebalik Tujuh Batu




Batu tujuh


dari kiri : Syafiqah, Arianna, Sarah dan Saiyyidah

Pagi semalam ketika menyapu di ruang tamu di kampung, saya terjumpa beberapa ketul batu kecil. Saya mengutip satu persatu batu tersebut lalu menyerahkannya kepada Sarah anak saya untuk disimpan. Rupa-rupanya batu tersebut kepunyaan anak buah saya Nur Saiyyidah Almubarakah ( 7 tahun). "Itu batu kakak", katanya merajuk. "Iye ke itu batu kakak?", sengaja saya menduga dia. "Iyelah..kenapa Maknjang bagi kat Sarah ?", dia menambah dalam merajuk. Saya berhenti menyapu kemudian berkata pada dia dengan perlahan, "Saiyyidah, orang kalau ada barang, dia akan simpan. Kalau barang tu bertabur merata-rata, maksudnya itu bukan barang orang itu.Maksudnya orang tu tak nak lagi barang dia, jadi sapa-sapa pun boleh ambik. Kalau batu ni batu Saiyyidah tentu Saiyyidah simpan baik2 kan?" Dia mengangguk tanda faham dan kemudian bertanya lagi " Habis tu macam mana?". Saya pun menjawab, " Macam mana lagi....? Batu ni maknjang punya le, kan maknjang yang jumpa ?". Makin panjang muncung dia bila saya cakap begitu.

"Ok lah...ini batu Saiyyidah tapi maknjang nak pinjam..." kata saya sambil melambung satu persatu batu tersebut. Di Pulau Pinang kami panggil ini batu tujuh. Di tempat lain di panggil batu seremban tak salah saya. Teringat zaman kecik2 ,saya memang terror bermain bermacam2 permainan.Kalau batu tujuh...saya bermain dengan tangan kiri dan agak handal juga. Hari ni...batu2nya asyik terlepas je dari genggaman. Saya sendiri tak tahu kenapa Saiyyidah menyimpan batu2 ni sebab dia sebenarnya tak tahu pun bermain dengan batu2 tersebut.

Thursday, December 3, 2009

PERODUA ALZA




PERODUA ALZA......dah lama saya menunggu kereta ni. Sebabnya kereta Atos Prima saya sudah kelhatan agak kecil untuk tiga orang anak saya sekiranya di tambah dengan seorang bibik yang sihat. Dengan perjalanan jauh yang selalu saya redahi....kereta kecil saya memang agak kurang selamat jika di pandu dengan laju. Terasa bergegar kereta bila meter mencecah 120km/j.Kalau nak pandu perlahan bila pulak nak sampai. Biasanya saya suka bawa laju2 bila drive sendirian.Bila ada anak2 memang saya drive slow sikit.

Sebaik ALZA dilancarkan , saya bergegas ke Perodua Prai bersama si kecil Daniel dan Sarah untuk uji pandu. Lama jugak dapat saya merasa memandu ALZA. Sarah saya minta duduk di ''seat' paling belakang untuk menguji 'air-cond'. Lebih 10 minit, saya tanya Sarah sama ada dia rasa sejuk atau tidak....jawapannya masih 'TAK". Selepas 10 minit baru dia kata boleh rasa. Lambat jugak aircond sampai ke belakang .

Saya suka memandu ALZA....smooth...sangat lancar.View pun jelas sebab tinggi. Yang tak ok cuma....brek nya. Saya tak tahu kenapa tetapi bila brek di tekan terasa jauh benar breknya. Memang bahaya.Macam timing tak betul je. Saya andaikan mungkin hanya kereta yang saya pandu uji itu saja yang mempunyai masalah itu. Tak puas hati betul....saya cadang nak pandu uji kat tempat lain pulak.

Hari Khamis lepas...saya ke Sungai Petani untuk melapor diri ke sekolah baru. Seharian saya melilau di SungaiPetani untuk mengenali bandar ni dengan lebih dekat lagi.Akhirnya ternampak Perodua di sana. Apa lagi saya 'test drive' bagi kali kedua. Kali ni memang 'brek' dia ok. Tapi masih ada yang tak ok iaitu...bunyi angin masuk sebab getah kat tingkap tak ketat. Nampak macam pembuatan kereta ni sangat lewa. Sepatutnya kereta yang nak di pandu uji mestilah perfect, ini tidak.... ada je masalahnya. Bukankah pembeli menilai dari hari pertama ianya dipandu uji.LEWA BETUL...

Apa-apa pun nasihat saya pada PERODUA...hal2 macam ni sepatutnya tidak dipandang ringan. Itupun kalau nak jual kereta le.