Tuesday, December 15, 2009

DARI HATI SARAH KE HATI MUMMY

Sudah beberapa hari saya berada di rumah baru yang indah dan luas ini...kononnya nak mengecat rumah.Sepatutnya Ahad lepas saya sudah berada di KL untuk mengangkut semua barang2 saya (hampir semuanya milik saya) di rumah bekas suami di Setiawangsa tapi terpaksa ditangguhkan kerana tugas mengecat dan membersih rumah belum selesai.

Beberapa hari ni....Sarah menemani saya kerana dia bosan tinggal di Penang kerana semua sepupunya pergi bercuti. Peluang bersama Sarah saya gunakan untuk menyelami hatinya.Menyelami hati seorang anak yang mempunyai ibu bapa yang sudah tidak sehaluan dan hidup dalam keluarga yang tidak sempurna. Ini antara dialog saya dan Sarah.

Mummy : Kakak, mummy nak tanya kakak ....kakak suka tak kalau mummy  cari ayah baru.

Sarah : Ikut mummy lah. Kalau mummy ada ayah baru....kakak akan ada dua ayah.

Mummy : habis tu cam mana dengan ayah kakak.

Sarah : Tak pelah...ayah kakak kat KL boleh visit kita..

Mummy : kakak suka tak  kalau mummy ada boyfriend?

Sarah : Tentulah kakak tak suka sebab nanti mummy sayang boyfriend mummy dan tak sayang kakak

Mummy : nape kakak cakap macam tu...takkan lah mummy tak sayang kakak.

Sarah : Ye lah, mummy sayang boyfriend mummy.

Mummy : habis tu kakak nak macam mana....? kakak nak mummy dengan ayah stay together?

Sarah : Dia menunduk dan mengangguk ," huh"

Mummy : Kalau ayah stay ngan kita kan gaduh nanti?

Sarah : kalau ayah dan mummy gaduh...kakak nak bunuh diri ( sambil menunjukkan aksi seperti mengambil pisau dan menikam dirinya ).....

Mummy :  (Saya agak terperanjat dengan aksi dia). kenapa kakak cakap macam tu ? Siapa ajar kakak macam tu? kakak, kita orang islam..tak boleh bunuh diri macam tu. Nanti kita masuk neraka.

Sarah : Ye ke mummy. ?

Mummy : Kalau kakak buat macam tu, bunuh diri., kakak tak boleh masuk syurga sampai bila2.Nanti api neraka bakar kakak.

Sarah: Kalau macam tu kakak lari , pindah rumah.

Mummy : Jangan lah macam tu, nanti mummy nangis. Kakak tinggal ngan mummy ye, kita jadi happy family. Kalau ayah tak de..rumah kita pun tak bising2, tak de gaduh-gaduh kan? Sini ..mummy hug ( kami pun berpelukan)

Saya tahu.....anak2 saya sangat inginkan keluarga yang bahagia, mummy dan ayahnya tinggal sekali.....hidup aman dan bahagia. Itu juga yang saya inginkan Saya sanggup mengorbankan diri melepaskan 'buah hati' saya pada bila2 masa TAPI untuk hidup semula dengan bekas suami....saya minta ampun, saya memang tidak tahan walau pun  sehari hidup dengannya. Mengingatkan dia saja boleh buat saya mengigil .....di dalam diri bekas suami ada api yang menjulang-julang. Dia nampak macam ok...tapi dia sangat tidak ok.

Ingin sangat saya berkorban menerima dia semula demi anak2 tapi banyak keburukan dari kebaikan yang menanti saya. Apa akan berlaku jika kami kembali bersama kemudian perkara yang sama berulang (sikap penting dirinya, tidak bertanggungjawab, mengabaikan nafkah keluarga, tidak menghargai saya, melebihkan keluarganya,)Bezanya kali ni dia tak boleh halau saya sebab ini rumah saya tapi bagaimana dengan perangainya yang lain. Dia juga sudah menumbuk saya .Lebih best.....family dia tak percaya langsung dia akan buat macam tu .Walaupun saya nampak seperti ok tapi di dalam diri saya sangat trauma.Dia juga sudah meracuni keluarganya. Saya kesian kan anak2 TAPI dalam hati saya sangat yakin, penceraian inilah  jalan  yang terbaik. Saya tidak sanggup melihat anak2 saya tertekan nanti.Saya tidak sanggup jika Sarah akan lari atau pun membunuh diri suatu hari nanti.  Hanya Tuhan yang tahu ketakutan hati saya mempunyai suami seperti dia (IP kononnya)

To anak2 mummy....Sarah, Arianna dan Daniel,

MUMMY MINTA MAAF. MUMMY AKAN CUBA BUAT YANG TERBAIK. PERCAYALAH KITA AKAN BAHAGIA WALAUPUN AYAH TAK TINGGAL BERSAMA KITA. AMIN

Saya nekad untuk melepaskan insan yang menyayangi saya kini. Yang perlu ada kini adalah saya dan anak2.Kalau saya ada boyfriend nanti Sarah akan anggap saya tak sayang dia lagi.

Sunday, December 6, 2009

Di sebalik Tujuh Batu




Batu tujuh


dari kiri : Syafiqah, Arianna, Sarah dan Saiyyidah

Pagi semalam ketika menyapu di ruang tamu di kampung, saya terjumpa beberapa ketul batu kecil. Saya mengutip satu persatu batu tersebut lalu menyerahkannya kepada Sarah anak saya untuk disimpan. Rupa-rupanya batu tersebut kepunyaan anak buah saya Nur Saiyyidah Almubarakah ( 7 tahun). "Itu batu kakak", katanya merajuk. "Iye ke itu batu kakak?", sengaja saya menduga dia. "Iyelah..kenapa Maknjang bagi kat Sarah ?", dia menambah dalam merajuk. Saya berhenti menyapu kemudian berkata pada dia dengan perlahan, "Saiyyidah, orang kalau ada barang, dia akan simpan. Kalau barang tu bertabur merata-rata, maksudnya itu bukan barang orang itu.Maksudnya orang tu tak nak lagi barang dia, jadi sapa-sapa pun boleh ambik. Kalau batu ni batu Saiyyidah tentu Saiyyidah simpan baik2 kan?" Dia mengangguk tanda faham dan kemudian bertanya lagi " Habis tu macam mana?". Saya pun menjawab, " Macam mana lagi....? Batu ni maknjang punya le, kan maknjang yang jumpa ?". Makin panjang muncung dia bila saya cakap begitu.

"Ok lah...ini batu Saiyyidah tapi maknjang nak pinjam..." kata saya sambil melambung satu persatu batu tersebut. Di Pulau Pinang kami panggil ini batu tujuh. Di tempat lain di panggil batu seremban tak salah saya. Teringat zaman kecik2 ,saya memang terror bermain bermacam2 permainan.Kalau batu tujuh...saya bermain dengan tangan kiri dan agak handal juga. Hari ni...batu2nya asyik terlepas je dari genggaman. Saya sendiri tak tahu kenapa Saiyyidah menyimpan batu2 ni sebab dia sebenarnya tak tahu pun bermain dengan batu2 tersebut.

Thursday, December 3, 2009

PERODUA ALZA




PERODUA ALZA......dah lama saya menunggu kereta ni. Sebabnya kereta Atos Prima saya sudah kelhatan agak kecil untuk tiga orang anak saya sekiranya di tambah dengan seorang bibik yang sihat. Dengan perjalanan jauh yang selalu saya redahi....kereta kecil saya memang agak kurang selamat jika di pandu dengan laju. Terasa bergegar kereta bila meter mencecah 120km/j.Kalau nak pandu perlahan bila pulak nak sampai. Biasanya saya suka bawa laju2 bila drive sendirian.Bila ada anak2 memang saya drive slow sikit.

Sebaik ALZA dilancarkan , saya bergegas ke Perodua Prai bersama si kecil Daniel dan Sarah untuk uji pandu. Lama jugak dapat saya merasa memandu ALZA. Sarah saya minta duduk di ''seat' paling belakang untuk menguji 'air-cond'. Lebih 10 minit, saya tanya Sarah sama ada dia rasa sejuk atau tidak....jawapannya masih 'TAK". Selepas 10 minit baru dia kata boleh rasa. Lambat jugak aircond sampai ke belakang .

Saya suka memandu ALZA....smooth...sangat lancar.View pun jelas sebab tinggi. Yang tak ok cuma....brek nya. Saya tak tahu kenapa tetapi bila brek di tekan terasa jauh benar breknya. Memang bahaya.Macam timing tak betul je. Saya andaikan mungkin hanya kereta yang saya pandu uji itu saja yang mempunyai masalah itu. Tak puas hati betul....saya cadang nak pandu uji kat tempat lain pulak.

Hari Khamis lepas...saya ke Sungai Petani untuk melapor diri ke sekolah baru. Seharian saya melilau di SungaiPetani untuk mengenali bandar ni dengan lebih dekat lagi.Akhirnya ternampak Perodua di sana. Apa lagi saya 'test drive' bagi kali kedua. Kali ni memang 'brek' dia ok. Tapi masih ada yang tak ok iaitu...bunyi angin masuk sebab getah kat tingkap tak ketat. Nampak macam pembuatan kereta ni sangat lewa. Sepatutnya kereta yang nak di pandu uji mestilah perfect, ini tidak.... ada je masalahnya. Bukankah pembeli menilai dari hari pertama ianya dipandu uji.LEWA BETUL...

Apa-apa pun nasihat saya pada PERODUA...hal2 macam ni sepatutnya tidak dipandang ringan. Itupun kalau nak jual kereta le.

Saturday, November 28, 2009

HARI-HARI TERAKHIR DI SMKDTHO

Hari ini saya sudah berada di Pulau Pinang. Minggu-minggu terakhir saya di sekolah, saya bergelut menghabis semakan kertas Peperiksaan Akhir Tingkatan Empat. Satu kelas saja tapi punyalah seksa. Saya memang tak boleh buat kerja selagi tak tertekan...Pelik kan ?

Akhirnya saya buat keputusan untuk siapkan fail-fail panitia dulu . Siap saje file , saya taip pula minit mesyuarat PPSMI, Siapkan budget panitia untuk tahun depan, buat laporan program selepas PMR untuk dokumentasi sambil mengemas barang-barang saya....dalam masa yang sama buat tuntutan perpindahan. Banyak betul kerja yang nak dibuat.Tugas-tugas yang perlu diserahkan, saya serahkan. Hari khamis (19 November) saya berjaga menyiapkan tugas2 'marking". Jumaat , saya sudah selesai 'key in' markah dan buat post mortem untuk tahun depan. Horey....semua settle.

Dalam minggu ini juga, saya dikejutkan dengan hadiah2 istimewa dari kawan2. Happy habis sebab hadiah yang diberi memang sangat sangat saya suka....sebabnya:-
1. Saya memang berkenan jubah yang Fiza Kamisan pakai minggu sebelumnya. Memang saya puji habis....kena pula dengan wajah jelita kawan baik saya ni. Lepas tu...kak Chah pula saja bertanya, " Tie...you selalu kalau pakai baju saiz apa ye...sebab i tengok badan you cantik, kurus mesti saiz 38 atau 40. Saya pun tanpa apa2 pra sangka pun cakap lah "Biasanya i ambik saiz 38 "....
Tup tup...Fiza datang, " Tie...aku terpaksa bagi hadiah ni awal kat kau sebab kalau tak muat atau besar, aku boleh tukar..." Terperanjat saya , rupa2nya geng deret meja saya dah pakat beli jubah purple yang cantik utk saya. Pesan Fiza, "Hari Jumaat kau kena pakai tau , kami nak tengok. " Aduh saya tak terkata apa. Kata2 dalam kad yang diaorang tulis memang menunjukkan sayang yang banyak untuk saya...Saya...lagilah sayang kat diaorang ni.




2. Sebab kedua, saya ni berkenan set pisau giacomo yang Rosli beli...so kami ramai2 order kat Cik Ang. Tiba2 Sharifah Saliza (adik comel kuat ngusik saya ni) datang..."Kak Tie, ni yang Kak Tie order kan...ni hadiah dari Liza, tanda sayang Liza Untuk kak Tie.



3. Hari Khamis, saya sibuk ke hulu ke hilir, tiba2 bila nak balik ada hadiah kecil di atas meja. Rupanya set brooch yang cantik dari Puan Fauziah (Kak Ogy).

4. Jumaat tu saya dah pakai jubah cantik....jangan mare semua puji-puji (he he) Tiba2 geng cikgu BI...."Tie, kami dah beli hadiah kat you, ""sempat pulak diaorang ni mencari hadiah," fikir saya. Rupa2 nya..ada yang terdengar bila saya bersuara berkenan bekas bawang, brand 'Tupperware".H

Itu yang diaorang belikan...mahal tu! Paling best kata2 dalam kad. Buat saya tersengeh sendiri.....antaranya
"GO,SEE, CONQUER ONCE MORE"
"YATIE, MANY THINGS ARE DIFFICULT BEFORE THEY ARE EZ. YOU....YOU CAN DO ANYTHING, ALONG THE WAY THERE'S PATIENCE. TAKE CARE AND BE HAPPY"
"TIE, GONNA MISS YOU!! (YOUR CHITCHAT, YOUR SHOUTS! OUR OUTINGS, OUR NIGHTS ETC..."
Talking about "shouts"....Kak Liza Sharom (Pengerusi Baru)....terpaksa mendapatkan aura saya menjerit kat cikgu2 dalam bilik guru....."cikgu cikgu sila kemas meja sebelum bercuti.......hahaha saya gelak melihat telatah kak Liza...dalam masa yang sama LEGAAAA......tugas saya sudah selesai di sini...I AM SURE GONNA MISS YOU ALL...."

Di saat akhir...Yusmah datang dengan sebuah beg. Hadiah darinya ialah sehelai baju dan sebuah photo frame. Hadiah baju dari Yus mengundang tawa dari rakan-rakan, "Yus, ko ni nak suruh yatie pergi keja dengan baju ni ke gi disco...," Blouse dibawah ni memang bergemerlapan kalau di pakai. Ini hadiah dari Yus, dia tak sempat keluarkan tag baju sebab last minute shopping...pada tag tertulis harga RM59.90.  Mahal tu...........Thank you all from the bottom of my heart. 








Sunday, November 15, 2009

ARIANNA'S GRADUATION @ D' PALMA AMPANG








Hari ini....saya merasa sangat gembira dapat membawa Arianna pulang ke KL untuk bersama-sama rakan-rakannya menamatkan pelajaran di tadika Putera Puteri.... I know how much this meant for her. Saya mahu semua anak-anak saya merasa alam tadika, menamatkannya dengan fasih membaca dan melalui alam graduasi. Saya mahu anak-anak saya ada kenangan untuk di simpan ketika dewasa dan tidak merasa saya mengabaikan walau salah seorang dari mereka.

Kali ini graduasi Tadika Putera Puteri bertempat di D' Palma ampang....the same place I had my annual lunch with other teachers. Saya di tempat kan bersama VIP...Datin Khairani dan Datuk Roslan. Guru-guru yang mengetahui penceraian saya , memeluk dan memberi saya sokongan untuk meneruskan hidup seterusnya. Jasa mereka menjaga dan memberi kasih sayang kepada anak-anak saya tidak mungkin dapat saya balas di dunia ini. Teacher Mar, Nai, liza, wawa and the rest....THANK YOU VERY MUCH....FROM THE BOTTOM OF MY HEART.

Hari Anugerah Cemerlang Nursarah Arissa




Jam 3 ptg hari Jumaat ,saya sudah mula berada di dalam bas mengharungi perjalanan 4 jam ke Butterworth untuk berjumpa anak2 tersayang. Sebaik tiba , hati menjadi sayu melihat pipi Daniel lebam kerana terlanggar kerusi sejak selasa lalu. Kesian melihat buah hati pengarang jantung hati saya dalam keadaan begitu...yang mengubat kesayuan hanyalah setelah melihat telatahnya yang menerpa dan merangkul erat tubuh saya.Dia sangat aktif sekarang ni. Hari ini juga mendapat khabar Sarah akan menerima hadiah kerana pencapaian cemerlang dalam subjek Bahasa Inggeris. Tak sangka baru sebulan di sini , dia sudah menunjukkan pencapaian yang memberangsangkan. Saya percaya perkembangan pelajaran anak2 saya menjadi lebih baik kerana penceraian ini. Sarah mungkin lebih tenang.Begitu juga dengan saya . Insyaallah mereka akan menjadi lebih baik sebaik kami berpindah ke rumah baru nanti. Mudah-mudahan.

THIS IS IT- MICHAEL JACKSON



Finally three big fans of MJ (Me, Shan and Angie) got together to enjoy this man's final show.THIS IS IT......I just don't understand why everyone in the theater just kept quiet while I just felt like singing , clapping and waving my hands (just like in the real concert). We finally did. MJ is alive..............in my heart. It's just amazing seeing him there training for the coming concert. To me...He still live.

Sunday, November 8, 2009

ANNUAL LUNCH AT DE PALMA AMPANG




Datuk Musa (YDP PIBG) menyanyi bersama pihak pentadbir lagu TAK MENGAPA . Penuh Perasaan tu




Ini bersama mantan pengetua dan PK Koko




Posing bersama member tersayang




Persembahan cikgu-cikgu lelaki...dua tiga kerat je yang nyanyi, yang lain cuma memenuhkan pentas je...malu-malu kucing. Anyway sporting habis

Akhirnya....Jamuan Akhir Tahun berjaya saya laksanakan dalam suasana yang cukup istimewa. Walaupun pada mulanya everything doesn't go as planned but as it starts semuanya berjalan lancar.
Seperti yang saya agak....saya akan menangis, Maka itu yang terjadi. Dalam ucapan pembukaan lagi suara saya sudah tersekat dek kerana sebak dengan segala sokongan dan komitmen yang diberikan oleh rakan-rakan. Hampir kesemua rakan2 mengikut tema yang saya tetapkan..casual, biru putih dan jeans saya benarkan.Saya tahu mereka dah berhari2 shopping sakan untuk mengikut tema yang saya tetapkan.

Airmata saya tidak dapat di tahan-tahan lagi bila di akhir persembahan rakan-rakan naik ke pentas menyampaikan lagu dan menujukan lagu khas untuk saya dan pengetua yang akan berpindah. Kami juga di tarik naik ke pentas untuk sama-sama menyanyikan lagu tersebut...JANGAN ADA BENCI oleh CASEY (LAGU FAVOURITE SAYA) DAN KENANGAN YANG TERINDAH.

Semalam saya menerima message dari seorang rakan

"Congratulation for the wonderful and meaningful lunch. Hope you are still with us but as the song by samson said, "yang tertulis untukmu adalah yang terbaik untukmu ". May God bless you"

Sebenarnya saya telah menerima khabar gembira pertukaran saya dan lima orang guru lagi semalam. Majlis ini adalah merangkap majlis perpisahan untuk kami semua.











Wednesday, November 4, 2009

CINTA SAYA PADA RAKAN2 DAN SMKDTHO

Minggu ini adalah minggu yang sibuk buat saya. Selain terpaksa menguruskan perlaksanaan program selepas PMR, saya juga perlu mengadakan mesyuarat panitia saya, melaksanakan Jamuan Tahunan dan mendapatkan sponsor untuk majlis tersebut. Hujung minggu ini saya tidak akan pulang ke Butterworth kerana Jamuan Tahunan akan diadakan pada hari Sabtu ini (7 Nov).
Banyak yang ingin saya ceritakan. Kami baru saja mendapat pengetua yang baru yang ok jugak tapi Pengetua lama memang 'the best'.Minggu lepas guru-guru menghantar message kepada saya, ada yang menangis pengetua kena tukar. Kami sepakat buat rayuan kepada Pengarah.Di saat akhir, pengetua pujuk kami jangan teruskan niat. Mahu tidak mahu saya harus akur walaupun saya sangat yakin, saya boleh membuatkan pengetua tidak dipindahkan.Yang paling saya kagum kesepakatan rakan-rakan saya menyokong usaha saya.
"Sekitar majlis perpindahan pengetua. Saya berucap mewakili guru. Nak nangis rasanya, pertama kerana sedih pengetua bertukar, kedua kerana saya tak prepare text ucapan.....terlupa beb. Cakap dari hati lebih bermakna."
Kehebatan rakan-rakan saya bukan setakat itu saja. Minggu lepas juga saya dapat surat mengawasi MUET pada 7 November yang jatuh pada hari Jamuan Tahunan diadakan. Sebelum pengetua minta saya cari ganti, Kak Liza Sharom mendekati saya. Katanya, "T, akak rasa akak boleh tolong T jaga exam MUET tu. T pergi lah uruskan Jamuan tu."Entah apa lagi yang boleh saya katakan...memang saya sangat sayangkan rakan2 saya ni. Memang sporting habis.
"Ni gelek Hindustan ni....PK HEM (yang pakai baju pink) pun boleh tahan sporting."



Semalam kami stay back practise untuk persembahan pada hari jamuan. Yang saya kagum cikgu2 yang low profile dan tak pernah nak buat persembahan sangat sangat sporting ketika saya meneraju Kelab Guru dan Staf tahun ini. Lihat saja persembahan pada Hari Guru yang lepas...memang saya speechless. Di saat saya tersenyum melihat kesungguhan mereka, hati saya sangat kagum dengan semangat mereka membantu saya menjayakan setiap majlis yang saya kelolakan.
Tahun ini juga ramai yang menaja untuk cabutan bertuah . Kiranya saya tak perlu bersusah payah sangat untuk cari penaja. Yang sedekah kat kelab RM1000 pun ada.
"Gadis2 berbaju biru bersama kerusi biru dan back ground biru...ha ha"
Sejak saya umumkan tema pakaian baju putih, seluar jean biru atau skirt biru memang hampir setiap hari kami keluar bersama mencari baju putih. Akhirnya lepas tiga hari baru dapat.

Jumaat ini...keputusan pertukaran saya akan diketahui. Memang saya perlu berpindah ke Sungai Petani demi anak2. Di dalam hati ini.....hanya Tuhan yang tahu betapa saya sangat sayangkan SMKDTHO dan semua guru2nya. Walaupun ada seorang dua yang bermasalah dalam mengikut keputusan yang dibuat oleh saya dan orang lain tapi selebihnya kami ibarat satu keluarga besar. Baik ketika kematian, sakit, bencana,jamuan, aktiviti sosial (bowling, berenang, pot luck) semua memang sporting habis. Panggil je mesti datang. Saya pun sporting jugak sebenarnya.

Hari Sabtu ni saya akan berucap...saya yakin saya akan menangis.



Monday, November 2, 2009

To love and to be loved




I received an email from Margaret ( my momma), asking me whether I can meet them ( She and Tony) in KL on Friday October 30th. They planned to fly from Penang on Thursday and go back on Friday. I told them I normally go back to Penang every week but don't mind seeing them before leaving to Penang. I thought they were having a function in KL. Only then I was told that the reason of them coming to KL is only to see me....alllllll the way from penang to see me, I am so touched. Finally we made a plan to meet in Butterworth. I am very certain I'll get lost in the pearl of the orient , couldn't find my way out should I choose we meet in Penang.

We met on Saturday 31 st Oct at 1.30 p.m. The meeting was great. I told them my story. That was the only thing they were expecting from me. In the end, they concluded the divorce is the best thing to happen to me.It just can't be helped. My ex husband just loved his family more than me and my children....so why should I stay? Margaret and Tony had their own story to tell. I had good laugh listening to their stories. They really made my day.

Seeing the both of them ....I concluded they are made for each other. Both playful ...getting married at very young age..Tony 18 and Margaret 23, without anything..money, car. And now they have everything. I wonder ...and I begin to believe in THE POWER OF LOVE.



Seribu Pengalaman Hanya Dari Satu Perjalanan






Sedar tak sedar, sudah lima minggu saya berulang alik keButterworth melihat anak-anak yang ditinggalkan. Rindu di dalam hati tidak mungkin dapat saya tafsirkan setiap kali wajah anak-anak terlintas di ingatan. Ketiga-tiga permata hati inilah yang menjadi semangat untuk saya teruskan perjalanan hidup saya ini. Dalam setiap perjalanan saya berulang alik, saya kutip pengalaman di antaranya. Ada hikmah yang terbentang di hadapan dari kehancuran rumahtangga saya. Dari Kuala Lumpur ke Butterworth, dari Butterworth ke Kuala Lumpur......setiap minggu dari tarikh anak-anak ditinggalkan di kampung pada 27 oktober sehingga ke hari ini, saya masih berulang alik. Penat...........?? Tidak sama sekali! Hentian Kompleks,Hentian Duta, Puduraya, Seksyen 17 Shah Alam, LRT, Transnasional,Teksi....saya mula berkenalan dengan nama-nama ini. Perjalanan ini memang satu pengalaman yang indah, mengajar saya erti susah demi cinta yang mendalam terhadap anak-anak....."tak apa Tie", kata hati saya. Inilah pengorbanan seorang ibu ....saya ibu sejati, anak-anak adalah priority. Jika sebelum ini saya ibu yang sangat 'protective', hari ini saya belajar untuk mempercayai orang lain untuk menjaga anak-anak saya. Selebihnya saya tawakal memohon Yang Maha Esa menjaga anak-anak saya dari kejauhan ini.
Dalam perjalanan ini...lagu balik kampung nyanyian buah hati pengarang jantung hati saya , Arwah Sudirman Haji Arshad terngiang-ngiang di telinga.

Balik Kampung
Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata
Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira
Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang
Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti
( ulang dari mula )

Sunday, October 25, 2009

DAH BERCERAI SIBUK NAK RUJUK PULAK

Pada 28 September , setelah anak-anak dan saya meninggalkan rumah, saya menerima mesej dari bekas suami (insan pendidik)

"Awak patut bersyukur Tuhan tak tarik nikmat hidup.Orang lain teruk lagi musibah tapi tak ambik jalan singkat cerai berai."

Saya jadi pelik, siapa sebenarnya yang ,melafazkan cerai?
Beberapa hari kemudian, saya menerima mesej ini pulak,

"semalaman berfikir, penceraian ini melukakan jiwa kita dan anak. R/tangga runtuh harapan ingin bina semula asalkan berpeluang. Still perlu awak dan anak .sama-sama totally berubah, bakar memori hitam menjadi orang baru belajar bercinta dan mencinta semula.Tanya kata hati awak sendiri. Kesilapan kita alpa hakikat perkahwinan sibuk dan stress kerja dan anak sampai lupa nak upgrade hidup kita perlu sebenarnya masa berharga bersama tanya kata hati."

Saya forwardkan semua mesej itu kepada adik lelaki bekas suami ( ada sebab saya berbuat begitu). Saya mendapat balasan mesej begini dari adiknya,

" Betul le semua kata a. uyin tu! yang penting ingat le ALLAH tu maha mengetahui! Kalau tak kena kat dunia kat kubur nanti jawab le."

Rupa-rupanya bekas suami saya sudah memburuk-burukkan saya kepada semua keluarganya dengan mengatakan saya bercerai kerana ingin enjoy , curang dan macam-macam lagi. Yang jelas semua adalah fitnah semata. Hanya Tuhan yang lebih mengetahui kebenarannya. Saya malas untuk mempertahankan diri.
Kepada adiknya saya menjawab,


" Hanya orang bodoh saja akan balik kepada abang awak"

Kepada bekas suami, saya text kan,


"Semoga awak bertemu isteri yang secocok dengan awak. Cukup segala siksaan yang awak berikan kepada saya dan anak2".

Sejak menolak untuk rujuk, saya dihujani dengan mesej dari bekas suami yang menyelar saya. Macam-macam keburukan saya dikatanya. Peliknya kalau saya sejahat dakwaannya kenapa dia masih ingin rujuk dengan saya. Kata adiknya, abang dia hanya fikirkan tentang anak2 saja (maksudnya dia ingin rujuk kerana anak2 dan bukan kerana masih sayangkan saya.)
Persoalannya kalau dia fikirkan tentang anak2 ,


1. kenapa semasa saya ingin membatalkan penceraian dan sanggup menyembah keluarganya demi anak2, dia pulak beria2 nak bercerai?
2. Kenapa tidak fikir tentang jiwa anak bila bergaduh depan mereka?
Kemudian, dia cuba mengambil tindakan mahkamah pulak terhadap saya. Saya sudah malas berfikir. Kepada bekas suami saya katakan, "buatlah apa saja".

Selepas itu, saya menerima mesej ini yang menunjukkan dia menderita hidup tanpa saya,

"Aku cerai pasal memang itu yang kau nak. Masa aku nak rujuk tu aku memang perlukan kau, masih sayangkan kau, rindu kat kau, kesian anak. Siapa tak buat silap sebab tu aku nak kita totally berubah. Aku boleh ikut kau. Tapi aku tetap hormati pendirian kau. aku terima dah hakikatnya sebab tu jiwa aku lebih tenang. Aku nak kata masa tu aje bukan situasi kini sambung lagi masa tu aku rasa lost tiap masa aku harap kau muncul. Bodohnya aku rindukan kau baju kau yang belum berbasuh jadi peneman kau tak ingat masa bercinta dulu aku buat benda sama simpan baju kau tapi sekarang aku okey dah."

Dari adiknya saya mendapat tahu lebih banyak lagi fitnah yang dia taburkan tentang saya kepada keluarganya.Dia menuduh saya curang hanya kerana menegur seorang rakan sekerja ketika dia ada disebelah. Orang mengorat saya pun, saya juga yang curang.
Entahlah........perempuan 'jahat' ini yang masih digilakannya??????????
Saya malas melayan dia lagi walaupun sms dari dia tak berhenti saya terima. Apa yang ada di kepala saya hanyalah kerja dan selebihnya setiap minggu saya akan berada di kampung menatap wajah anak2 yang dirindui.


KEPADA BEKAS SUAMI DAN KELUARGANYA.....KATALAH APA YANG NAK DIKATA. SEMUA FITNAH YANG DI TABURKAN KEPADA SAYA,AKHIRNYA AKAN KEMBALI KEPADA MEREKA SEMULA. SAYA SERAHKAN KEPADA ALLAH UNTUK MEMBERI BALASAN YANG SETIMPAL.....SAYA TIDAK MUNGKIN KEMBALI MENJADI SEBAHAGIAN DARI KELUARGA MEREKA LAGI. MATI HIDUP SEMULA PUN SAYA TIDAK AKAN KEMBALI.

Sunday, September 6, 2009

Langkah-langkah menghilangkan diri

Sejak kebelakangan ini saya berhenti blogging kerana menerima ugutan dari bekas suami (Insan Pendidik). Demi keselamatan diri dan anak-anak saya terpaksa berhenti blogging . Si panas baran ini bukan boleh dijangka tindakannya. Di dalam blognya bukan main hebat lagi..macam orang baik-baik tapi hanya Tuhan yang lebih mengetahui siapa lelaki ini. Kalau nak kenal dia lawatlah www. insanpendidik.blogspot.com. Saksikan sendiri kehebatan dia. Padahal yang mengajar dia hal-hal berkaitan komputer adalah saya. Blognya juga saya yang buatkan. Hari ini dia mengugut saya kerana menulis di dalam blog. Paling dia sakit hati bila saya menulis tentang keburukannya. Dia bekas suami saya...inilah masanya untuk bercakap tentang kebenaran. Sekurang-kurangnya saya tidak memfitnah dia. Kalau dulu maruah suami saya jaga, hari ini antara saya dan dia tiada apa-apa. Saya boleh cakap apa yang saya suka.

Saya menjadi mangsa selepas bekas kekasihnya. Siapa pulak yang akan jadi mangsa selepas saya?

Saya semakin hampir kepada kebahagiaan. Permohonan pertukaran sudah saya uruskan. Selepas raya saya akan terus keluar dari rumah. Begitu juga anak2. Allah S.W.T memudahkan perjalanan hidup saya dari terus hidup terseksa disamping lelaki yang hanya pentingkan dirinya sahaja....membaca blognya sahaja sudah buat saya ingin ketawa. Ketika anak saya di masukkan ke hospital, katanya dia bagaikan tidak keruan konon takut anaknya kena H1N1. Sebaliknya apa yang sebenarnya berlaku ialah...anak pertama dan kedua saya sudah empat hari demam panas. Saya sudah menyebut2 untuk menghantar mereka ke hospital setelah ubat dari hospital swasta tidak menunjukkan sebarang perubahan. Pada hari Ahad 2 September, duda saya menyindir.."nak bawa sangat anak ke hospital, hah bawaklah! bawak sekali dengan baju2 ".
Di dalam hati saya hanya berfikir....jika berlaku sesuatu kepada anak-anak saya ( meninggal atau apa2), ianya hanya akan menguntungkan "Insan Pendidik " ini. Dia akan terlepas dari membayar nafkah anak. Yang menderita nanti adalah saya kerana kehilangan anak2 kesayangan saya.Jam 10 malam saya nekad ke HKL untuk pemeriksaan. Malam itu anak saya tidak mahu diambil darah lalu keesokkan paginya saya sekali lagi ke HKL . Selepas di ambil darah, Arianna anak kedua saya di masukkan ke hospital. Hanya setelah itu saja duda saya ini panik takut2 dia pun kena H1N1. Pasal diri sendiri dan keluarga dia saja yang dia fikirkan....kami ni tidak ada apa-apa makna pada dia sejak dulu lagi. Saya pernah membawa bayi kecil saya ke Hospital Selayang seawal 4 pagi bersama anak yang sulung sedangkan dia hanya tidur mengeruh. Dasar manusia yang pentingkan diri sendiri.

Setiap kali berdoa, setiap kali itu saya memanjatkan rasa syukur kepada Tuhan kerana membebaskan saya dari lelaki ini. Sungguh saya tidak sangka Tuhan akan memudahkan saya diceraikan kali ini. Hanya Allah yang lebih mengetahui bahawa lelaki ini tidak layak untuk mendapat seorang isteri sebaik saya. Buktinya..saya sangat bahagia hari ini, saya sangat tenang, sangat bertuah tidak lagi menjadi sebahagian dari keluarganya lagi.

Kawan2 saya bertanyakan tentang teman lelaki...jika2 saya sudah ada pengganti. Saya sebenarnya masih belum lagi melepasi tempoh edah dan masih belum lagi merasai kebahagiaan sebenarnya tanpa duda saya ini. Kami masih tinggal serumah. Rasanya saya ingin menumpukan lebih perhatian pada anak-anak selepas ini dan menikmati kehidupan yang indah tanpa seorang suami.

Jika ada jodoh lagi, saya ingin seorang lelaki yang cool, bertanggungjawab, tidak panas baran, romantik, menghargai saya dan suka outing ( makan2, menonton wayang, pergi melancung). Memang saya sangat menanti kehadiran lelaki ini. Saya mahu perkahwinan yang membahagiakan. Yang menjadi masalah hanya anak2. Hari ini mereka tidak sabar2 untuk berpindah jauh dari ayah mereka. Bukan kerana mereka tidak sayangkan ayahnya cuma mereka tidak mahu kami hidup bersama. Bising kata mereka, nanti pening kepala. saya tidak suka dengan sikap duda saya ni yang kolot, tidak tahu cara moden bergaduh. Kalau dia nak menengking di depan anak2 di tengking saya, kadang2 dalam lif, diluar rumah.Entahlah....jauh dari keadaan yang saya mahukan iaitu berbincang secara perlahan di dalam bilik. Katanya," saya tahu saya suami yang teruk....tapi saya peduli apa!" SAYA TIDAK MAHU MANUSIA SEPERTI INI DI DALAM HIDUP SAYA.

Selepas dari ini blog ini akan saya ubah , telefon juga akan di tukarkan nombor.Selepas dari saya berpindah, dia hanya boleh berhubung dengan anak2nya. Saya tidak mahu ada apa2 hubungan dengan dia dan keluarganya lagi. Dia tidak pernah melayan saya dengan baik dan dia tidak pernah wujud dalam hati saya dari dulu, kini dan selamanya.Pengorbanan saya yang pertama adalah demi menjaga nama keluarganya, pengorbanan kedua adalah demi anak2. Sabar saya sudah sampai penghujungnya. Tiba masanya untuk saya hidup bahagia tanpa lelaki hipokrit ini.




Monday, July 27, 2009

Taking a break

I'm taking a break from blogging....till end of this year.There's reason that cannot be shared until I write back.

Monday, July 13, 2009

Ironinya kehidupan

Tanggal 9 Julai, Hari Khamis malam Jumaat, jam 8.45 malam , saya menerima panggilan dari Datin Haiwazi (Kak g), katanya suami Kak Hazeha baru saja meninggal dunia dan dia minta supaya message di panjangkan kepada semua guru . Langsung saya teringat kata-kata kak Hazeha beberapa minggu yang lalu meminta saya supaya tidak bercerai. Katanya, "Tie , tak payahlah bercerai, If I, I cannot imagine losing my husband." Itu kata-kata Kak Zeha merujuk arwah suaminya yang baik. Saya pula....dapat suami yang tidak pernah menghargai langsung kebaikan saya, dimaki, ditengking, dipukul....there's so much different between her husband and mine. Memang susah untuk dia memahami keadaan saya.

Hari ini saya tidak dapat bayangkan bagaimana Kak Zeha hendak menghadapi hidup sebagai seorang isteri yang banyak bergantung kepada suami sendirian. I asked her to be strong.

Sebaik berita di terima , saya langsung menghubungi kawan2 yang lain dan terus bersiap kerumah Kakg untuk ke HKL.

Di HKL, Tizihan dan suami sudah berada menemani Kak Zeha. Sekurang2nya ada yang menemani Kak Zeha dalam keadaan sukar ini. At this moment Kak Zeha memang sangat memerlukan kami sementara menanti kehadiran saudara mara yang lain. Saya peluk kak Zeha, dia menangis. "T, I was in school and the nurse called me.I sempat mandikan dia. The doctor said there's something wrong with his lungs. While putting him on drips, half way he cannot breath....." I asked her to be strong. Saya minta dia redha. Memang sukar menerima kehilangan orang yang dekat dgn kita.Tambah-tambah orang inilah yang menjadi sahabat kita yang setia di waktu senang dan susah.

Saya keluar sebentar dari bilik mayat menunggu seorang lagi rakan agar dia tidak sesat. Tiba2 saya di sapa Pengetua yang bergegas datang. Belum sempat kak Chah (cikgu Kimia) berjumpa parking, jenazah sudah siap dimandikan. Saya minta Kak Chah terus ke masjid Taman Sri Rampai. Kami menyusul kemudiannya.

Sebaik sampai di Masjid. Lebih ramai lagi rakan-rakan yang saya hubungi. Saya menghadap betul2 di hadapan arwah. Sebaik penutup wajahnya dibuka, hati saya berkata, wajah arwah nampak bersih, putih bercahaya. Dari cerita kak Hazeha, arwah memang melayan dia dengan baik. Tidak pernah menengking, jauh sekali memukul isteri. Saya tidak dapat bayangkan kesedihan Kak Zeha .

Sebaik ramai saudara mara mulai datang, hampir jam 12.30 tengah malam, saya dan kakg meminta diri.Begitu juga Kak Chah yang datang bersama anaknya Nabila.Selepas itu baru perut terasa lapar. Rupanya saya tak sempat makan malam.Kami singgah makan sambil bercerita kisah penceraian saya.

Pagi esoknya, surah yasin dibacakan oleh semua warga SMKDTHO.Hari ini juga adalah HARI TERBUKA. Guru2 yang tidak sempat pergi semalam terus ke masjid. Saya pula perlu mengajar bagi kelas awal. Jam 9 pagi Kak G menelefon mengajak ke kubur. Arwah selamat disemadikan di tanah perkuburan Taman selasih, Gombak pada jam 10 pagi.

Hari ini...Kak Zeha sudah datang ke sekolah seperti biasa.Dia masih bersedih tapi berusaha untuk menjadi kuat. Mati itu sudah pasti cuma kita tidak tahu bila pulak masanya untuk kita.

Dalam kak Zeha meminta saya jangan bercerai, dia pulak terpaksa bercerai mati dengan suami tercinta. Bezanya bercerai mati lebih pahit dari bercerai kerana tersiksa seperti saya.


Alfatihah untuk Allahyarham Haji Hashim.
Untuk Kak Zeha. Semoga tabah menghadapi dugaan ini.......hidup perlu diteruskan.

Saturday, July 11, 2009

Hari penceraian yang di nanti

Pagi itu.....saya dan suami pergi bersama ke mahkamah. Saya yang memandu. Kami bercakap seperti biasa. Sebaik sampai di mahkamah, suami laju berjalan meninggalkan saya di belakang. Dalam hati saya berkata, " dahlah tumpang kereta orang, pas tu jalan buat tak tahu saje...ahhh biarlah orang macam tu"

Dalam pada itu suami sempat menyindir saya...mana dia penyokong2 awak, saudara mara awak yang menyokong penceraian ini?..... "diaorang keje lah," balas saya. Sebenarnya saya tak meminta sesiapa pun datang kerana kali terakhir kami ke mahkamah, rakan saya terpaksa menunggu di luar, kali ini saya bimbang tempoh lebih lama menyebabkan mereka kena tunggu di luar lebih lama. kesian.

Di pendekkan cerita..kami dalam mahkamah. Rupa-rupanya kes disebut secara terbuka. Seronok betul dapat dengar prosiding mahkamah secara terbuka macam ni. Ini pengalaman baru bagi saya. Ada macam-macam kes yang disebut pada hari itu..ada kes poligami kahwin kat Narathiwat, kes penceraian di luar mahkamah dan macam-macam lagi. Lama betul menunggu giliran kami berdua.

Akhirnya nama kami di sebut. Suami pasti bangga kerana dia bertindak sebagai plaintif, konon-konon dia lah yang nak sangat bercerai dengan saya. Pada hal...disebaliknya dia memilih untuk bercerai sebab takut saya akan buat tuntutan fasakh kerana dia menumbuk saya. Kalau itu yang saya buat, semua keburukan dia akan disebut dan dia perlu mendapatkan peguam pulak untuk membela diri. Dia tak ada duit. Saya pulak..akan diwakili oleh doktor HKL dan polis sebagai saksi. Saya akhirnya bersetuju memohon perceraian bersama kerana saya tidak mahu mengambil masa yang lama untuk bercerai. Saya hanya ingin penceraian ini berlaku segera, saya dapat sijil cerai segera, dapat memohon pertukaran pun dengan segera serta membina hidup baru segera.


Berbalik kisah tadi... kami disuruh mengangkat sumpah. Kemudian suami ditanya tentang permohonan cerai dan dia mengaku ingin bercerai kerana tiada persefahaman. Saya juga ditanya perkara yang sama. Saya juga bersetuju. Di tanya tentang hak penjagaan anak. Kami juga bersetuju anak2 diserahkan kepada saya. Tentang nafkah anak2 juga suami bersetuju dengan jumlah yang ditetapkan.Naflah edah juga saya serahkan kepada suami dan dia bersetuju. Saya juga meminta suami membuat bayaran perbezaan kereta. Saya sebenarnya bodoh..saya telah membenarkan dia menggunakan loan kerajaan saya untuk membeli keretanya. Saya pulak terpaksa membeli kereta dengan menggunakan loan bank yang lebih mahal.Nak diambil balik kereta pun tak boleh sebab kereta dia dah banyak kali accident. Saya juga meminta semua bayaran dibuat secara potongan gaji.

Saya kemudian memohon hakim untuk melalui proses sulh sebab saya nak meminta jasa baik suami membenarkan saya dan anak2 menumpang di rumah dia untuk tempoh 1 setengah bulan selepas edah sementara menunggu cuti sekolah. Setelah ditanya suami, suami tidak membenarkan, sebaliknya meminta untuk menjaga anak untuk tempoh itu. Setelah memikirkan kebajikan anak2, saya bersetuju untuk keluar dari rumah tanpa anak2 selama tempoh 1 bulan lebih itu. Ayah mereka memang tidak kisah melihat kami anak beranak merempat tanpa rumah, tapi saya sebagai ibu yang melahirkan tidak mahu perkara ini berlaku. Perceraian ini sepatutnya menjadikan keadaan hidup kami anak beranak lebih baik. Saya tidak mahu merumitkan keadaan. Saya akan menumpang rumah kawan saya dan cuba menghabiskan masa sebanyak mungkin bersama anak dalam tempoh itu dan malamnya bermalam dirumah rakan saya.

Sebaik kata sepakat dibuat, hakim pun membuat keputusan, hak penjagaan anak2 kepada isteri, bayaran nafkah anak,edah dan yang lain perlu dibuat secara potongan gaji mulai bulan Julai. Saya lihat suami hanya mendengar tanpa membantah. Dalam hati berkata, "biar betul. kalau ye pun nak control baik..biarlah betul."

Hakim kemudiannya meminta kami bermaaf-maafan. Melihat suami diam, saya membuka suara walaupun saya tidak tahu saya hendak minta maaf untuk apa. Akhirnya saya berkata, 'Saya nak minta maaf kepada awak kerana tidak suka mak awak'. Suami pulak hanya berdiam diri menunjukkan egonya, menunjukkan baiknya. Kemudian saya pulak tanya dia...eh awak tak nak minta maaf ke?....kerana memukul saya, menengking saya, menghalau saya. Suami buat muka bodoh saja. Dia mesti marah saya menceritakan keburukan dia. Melihat keegoan dia...saya rasa seperti nak tergelak pun ada.

Dia kemudian melafazkan cerai begitu perlahan. Sebaik habis lafaz cerai, saya hanya tersenyum lega dan mengucapkan terima kasih kepadanya. Sebaik disuruh menandatangani surat, dia cepat2 ingin berlalu tetapi dipanggil balik oleh hakim kerana belum selesai. Hakim akhirnya membuat keputusan kami bukan lagi suami isteri. Tidak ada kata yang dapat menjelaskan perasaan saya ketika itu. Ibarat satu batu besar yang baru beralih dari bahu saya. Mulai hari ini saya tidak ada hubungan dengan keluarganya lagi. Tidak ada sebab lagi untuk saya dipaksa berbaik dengan keluarganya semula. Saya rasa sangat ringan.

Sebaik tamat sesi, seorang pegawai polis wanita memanggil saya, katanya " bagus kau hentam dia macam tu . Padan dengan muka dia," Saya hanya tersenyum saja. Tak manis kalau saya membalas lebih2. Tambah2 dalam mahkamah pulak tu.

Perkara pertama yang saya tanya kepada pegawai disitu ialah bila saya boleh dapat surat cerai. Inilah tiket kebebasan saya. Inilah tiket untuk saya pergi kemana2. Ini juga tiket pertukaran saya. Kata pegawai disitu, dalam masa tiga minggu kami boleh dapatkan surat tersebut.


Di dalam kereta, bekas suami bersuara...eh hakim tu kata saya kena bayar nafkah mulai Julai...Saya tak nak bayar! Saya tergelak..kenapa tadi bila hakim cakap awak tak bantah? Sepanjang jalan kami bertekak.Dia menjerit2 hampir tembus kereta saya. Katanya hakim tu bodoh....entahlah.

Saya kini sedang melalui tempoh edah, masih tinggal dgn suami sehingga 3 bulan lagi. Siksanya menunggu masa untuk selesai. Saya tak sabar nak renovate rumah di Sungai Petani di Bandar laguna Merbuk yang lengkap dengan Rumah Kelab dan Sekuriti. Kawan2 minta saya tidak meninggalkan mereka. Memang saya sayang kawan2 dan tempat kerja tapi saya ingin kehidupan yang lebih perlahan dan keselesaan buat anak-anak. Kawan2 saya tidak akan hilang ke mana dan saya juga akan mendapat lebih banyak kawan di masa akan datang.

Saya sangat sangat bersyukur, Tuhan memudahkan saya bercerai kali ini dan memberi peluang kali kedua untuk saya memilih pasangan yang baru . Kali ini saya akan lebih berhati2 dan akan mengambil "my own sweet time' untuk berkawin kali kedua. Kalau saya selesa menjadi ibu tunggal, maka saya akan kekal seperti itu selama yang saya mahu. Serik pun ada jugak. Dalam pada itu saya tidak menolak jika jodoh saya sampai dalam jangka masa yang terdekat...jika bertemu orang yang sejiwa dengan saya, saya tidak akan menolak.






Sunday, July 5, 2009

MICHAEL JACKSON (MJ) IN MEMORY

I just couldn't remember what day was that. Lately, I just dun have much time to sit and watch the news as the TV was occupied by Daniel my youngest boy to watch his favourite Disney Channel. While he was busy watching "Barney" in the other room, I quickly changed the channel to get last glance of the news and the news says, "Michael Jackson akan sentiasa bersemadi dalam ingatan kita semua". I was like....."what???? Is MJ dead?". I just couldn't believe what I've heard and watched.
Of course....even though people says he's weird , I am still his big fan. Not as big as Sudir's or Tun's fan but behind those artificial plastic face...I knew that he got a kind heart, much much better than those who said that.

I would never forget his last concert in KL . That was 1996, I went with Eddie (my ex bf),Kate Lan, Nandi, Ravinder ,Shan , Kak Srina and her Chinese friend. The whole four main races was there ( 2 malays, 2 chinese, 2 Indians and 1 punjabi ).We paid RM160 per head.The concert was great. The first thing to happen was a big loud applaused and then we were already standing on the chairs. Noone sits.And from far...everybody was screaming for his name and we too. I was speechless after the concert...it was like a dream seeing him standing right there, in front of my very own two eyes. I can still hear him singing, ..."you never say goodbye, someone tell me why, didn't have to go and leave my world so cold".....It was the most beautiful voice I have ever heard, it just made me feel like crying. A week after that Eddie got me all his pictures. I dunno where he got that but it was a live taken pictures and not from magazines. I was so touched of the affords he made to get me the pictures.
A few months ago, I met Nandi. We still talked about that concert, flashing back those precious moments and about a month ago, I met Eddie ( married with 5 kids but not to me...he was charmed to marry this woman or maybe we are not meant to be)...Eddie was half of himself. He didn't remember much of our time together and I do not want to remind him of anything BUT he can still remember the concert and mentioning about going to the concert again should MJ come over . And Now.....MJ is no longer around. I am speechless....as his brother Jermaine said," Michael is a gift from Allah and He has taken him back." Allah loves good man and MJ is one of them...taken back too soon. Just like Sudir.





Read about what Jermaine has got to say about his brother's shocking death

Jermaine Jackson Talks Michael:

"I Wish It Was Me"E! Online, Jul 2, 2009 10:46 am PDT
Exactly one week after Michael Jackson's death, brother Jermaine Jackson became the first member of the still-mourning musical family to sit down for an in-depth interview about the late icon, speaking to the Today show this morning from the grounds of Neverland Ranch.
Describing himself as Michael's "backbone," an emotional and frequently tearful Jermaine paid tribute to his little brother, and revealed what his surprisingly preferred outcome to last week's tragedy would have been.
"He went too soon, he went too soon," he told Matt Lauer. "I don't know how people are gonna take this, but I wish it was me.
"I've always felt that I was his backbone. Someone to be there for him. I was there and he was sort of like Moses. The things he couldn't say, I would say them. During the trials and during everything, I knew he was 1,000 percent innocent. I knew. We all knew.
"Michael is a gift from Allah. And he has taken him back."
As for how Jermaine discovered the tragic news in the first place, he said he received a call from a friend, but, disbelieving that anything could have happened to his brother, phoned his mother, Katherine, for clarification. It was then he found out Michael had been declared dead.
"To hear my mother say Michael's dead…to feel and hear the tone in her voice to say her child is dead, is nothing that anyone can ever imagine," he said, adding that he rushed across town and could already see the helicopters circling over the hospital before his arrival.
After attempting to console his mother, Jermaine said a personal goodbye to his brother.
"I wanted to see Michael. I wanted to see my brother. Seeing him there lifeless and breathless was very emotional for me, but I held myself together because I know that he's very much alive, his spirit is. That was just a shell.
"I kissed him on his forehead, I hugged him and touched him and I said, 'Michael, I'll never leave you.' I felt really, really empty."
As for how his family is holding up, Jermaine said that the devastation has taken a toll, but they're doing their best to stay strong.
"It's tough. My family is being strong. We've always been a family and we're just holding together. But it's tough. It's very tough.
"We lost our brother, our hero. The world is mourning, we're mourning, the fans are mourning. It's unreal. It's unbelievable."
As for Jackson's three children, Prince Michael, Paris-Michael and the affectionately nicknamed Blanket, Jermaine said they're "fine now" and called them "very special" kids.
He confirmed that the trio saw Michael's body at the hospital at the suggestion of a therapist, a move Jermaine was initially opposed to.
"I know it's tough, but I think it was the best thing to do. At first I was against it, but what do you say if you don't show them?"
The children are currently spending time with their cousins, and Jermaine took time out to praise Michael's decision, revealed in his recently filed will, to have their mother take over guardianship of the trio.
"I thought it was a great will, because the children are fine—my mother's the right person to be there.
"She's capable, she's up to it, because she's always with all the grandchildren all the time. She loves the laughter and the crying and all the excitement. She'll have someone with her to make sure they're doing the right things."
While a Neverland burial has already been discounted as a viable option, Jermaine says it's still his top choice for his brother's interment.
"This is his home. He created this, why wouldn't he be here? I feel his presence, it's like he's on tour somewhere or he's out somewhere and it would always feel like that and I love that. He built this place with love and you can see it and feel it.
"Look at this place…This is his creation."
Jermaine also took time out to address, albeit not specifically, the unending speculation and rumors that have surfaced in regard to Michael's use and potential abuse of prescription medications.
"For people to come forth and say things that they don't have the facts to is very damaging to the family, to me, to us, because we don't know."
And while he admitted he couldn't say without a doubt that medication played no part in Michael's death, he did say that seeing an overflow of prescriptions on his still-pending toxicology report would be a surprise.
"I would be hurt. Michael has always been a person who has been against anything like that," he said, before adding, "In this business, the pressures and things that you go through, you never know what one turns to."
Still, Jermaine has no doubt that the enormous amount of pressure Michael was put under in the last decade or so of his life took a toll on his health.
"Michael was always concerned about everybody. And to have that weight on your shoulders and to have that kind of pressure…I don't know.
"The world didn't appreciate him. The world loved him, but certain people, certain industries didn't appreciate him.
"He became a victim of his own success. It was hard for him. The things that happened during his life and then the pressure, the pressure. He felt tremendous pressure. You work so hard to do good and it's perceived a different way."
Addressing Michael's 50-show London comeback and questions of whether the King of Pop was ever up to the challenge, Jermaine said his brother would have had no problem pulling it off.
"Fifty shows is a lot of shows, but I do believe and I know Michael's very strong. Mentally and physically. He's a dancer, he never stopped dancing. He was strong, he was ready. I think it had a lot to do with the mental tear and just the stress."
Finally, when asked about the legacy his iconic brother would leave behind, Jermaine unsurprisingly opted not to wax on about Michael's undisputed musical genius, but rather paid tribute to the less public side of the star.
"The legacy of Michael Jackson is Michael being a wonderful person, a wonderful father, a caring person, a humanitarian, a person who wanted good for everyone, a person who would give his last whatever just to make someone happy.
"What he's done for the world, not just the financial, but the happiness of people…What kind of price can you put on that? How do you value that? The joy…to make someone happy, to make someone smile through your actions, through what you're doing, there's no price for that."





Tuesday, June 23, 2009

Life is so easy

Hidup ini ibarat perjalanan yang tersekat-sekat. Jarang sekali bergerak dengan lancar. Ada saja halangan yang merentanginya.Begitu juga dengan kehidupan saya, tidak semuanya indah-indah belaka. Bertahun-tahun hidup selesa dan bahagia membujang, perkahwinan sebenarnya menamatkan kebahagiaan saya. Kalau dulu, hidup saya cukup mudah...pagi bekerja, petangnya saya keluar mencari rezeki lebih dengan memberi tuisyen dari rumah ke rumah, malamnya pula saya sibuk menyiapkan assignment yang menimbun. Sekali sekala saya akan keluar makan dan menonton wayang bersama teman-teman baik Shan , Sherry . Di hujung perjalanan hidup membujang, saya tinggal sendirian dengan menjadikan rumah sewa sebagai pusat tuisyen. Cuti sekolah saja , saya dan rakan-rakan rapat Shan dan Zakiah akan menghilangkan diri ke pulau-pulau atau ke luar negara. Tak banyak yang hendak difikir . Life is so easy...cuma mungkin sunyi sedikit bila semua rakan2 saya juga sibuk dengan kerja seperti saya. Yang pasti saya cukup tenang. Tidak ada wajah masam yang menunggu setiap kali saya pulang dari kerja, tidak ada sesiapa yang akan menunjukkan wajah tidak puas hati ketika saya ingin melepaskan lelah di sofa. Nak buat kerja rumah atau tidak, tidak ada siapa yang ambil peduli. Semuanya cukup selesa. Sewa rumah saya bayar dari hasil titik peluh saya dan tidak ada sesiapa yang akan menghalau saya keluar selagi sewa di bayar setiap bulan.

Alam perkahwinan saya merupakan sesuatu yang tidak terjangkau oleh kata-kata. Sebelum tiba hari perkahwinan lagi, saya sudah menjangka saya tidak akan bahagia. Pilihan saya adalah pilihan yang tidak kena langsung. Bagi rakan-rakan rapat dan saudara terdekat yang amat mengenali saya, suami saya adalah pilihan saya yang salah. Sherry...antara rakan rapat yang mempertikaikan pilihan saya dan dia sebenarnya agak terperanjat dengan keputusan drastik saya kerana berkahwin tanpa sempat mengenali suami saya. Paksu dan maksu juga tidak suka. Di awal usia perkahwinan, saya mempertahankan pilihan saya dengan mengatakan suami saya akan jadi suami mithali......nyata kata-kata itu memakan diri saya hari ini.

Sherry sudah hampir meluat mendengar saya ingin cerai berkali-kali. Katanya, "dah bertahun-tahun nak bercerai, tak jugak bercerai." Dia tidak faham saya perlu mengalah demi anak-anak. Beberapa hari sudah, maksu datang ke tempat kerja saya untuk bertemu dengan Pengetua saya. Ketika dia hampir pulang saya sempat menghubunginya dan memberitahu, "Maksu, am getting divorce on 8 th July." Di hujung talian , maksu menjawab , "Good..am proud of you"....Melihat kesan saya di tumbuk, memang itu keputusan yang ingin maksu dengar dari mulut saya.

Beberapa hari sudah, Sarah anak saya agak tertekan dengan keadaan hubungan ibu bapanya yang tidak baik.Saya tahu dia keliru untuk memilih antara mummy dan ayahnya. Sebelum ini dia cukup pasti untuk mengikut saya tetapi berubah fikiran sebaik pulang dari rumah ibu mertua saya. Melihat dia menangis , saya turut tertekan, saya turut menangis kerana sangat kecewa suami tidak dapat memberi kebahagiaan kepada saya. Jika tidak pasti semua ini tidak akan berlaku. Di ketika itu, hati saya sudah terbelah... antara kebahagiaan saya atau kebahagiaan anak2. Saya sudah bersedia untuk mengalah seperti sebelum2nya tetapi nasib baik suami pulak bertegas untuk bercerai. Memang benar kami tidak sefahaman. Saya memang sudah tidak dapat menerima keluarganya lagi dan suami tidak dapat menerima kenyataan saya tidak suka keluarga dia.Teringat kata hakim tempoh hari ketika kami pergi untuk mengesahkan cerai. Hakim mengherdik suami apabila dia mengatakan sebab dia menghalau saya keluar rumah kerana saya tidak suka keluarganya. hakim memandang kearah suami." Ini isteri awak! Apa kaitannya dengan keluarga awak?". Suami terkedu dengan soalan itu, terus memaklum kepada hakim kami sudah setuju untuk memfailkan perceraian bersama.Orang mungkin tidak faham, suami saya sebenarnya berkahwin dengan keluarganya, BUKAN dengan saya.

Bertahan dari hari pertama usia perkahwinan hingga hampir mencecah sembilan tahun saya rasa sudah cukup lama. Paling yang membuat saya berasa sudah tiba masanya untuk kami membawa haluan masing-masing adalah kerana saya tidak berasa seperti tinggal di rumah saya sendiri. Sepanjang hidup saya, perkahwinan lah yang membuatkan saya seperti seorang yang menumpang tanpa membayar sewa. Pantang salah saja soalan atau permintaan saya , suami pasti menghalau saya keluar.Kali pertama saya di halau adalah apabila saya meminta pendapatnya untuk saya membeli rumah lain yang lebih besar dan mungkin jauh dari keluarganya. Bermula dari situ, pantang salah sikit memang saya akan di halau. Dari situasi itu juga menyedarkan saya bahawa saya perlu mempunyai rumah saya sendiri dan kerana asyik gagal mendapat jawapan darinya, saya membuat keputusan untuk membeli rumah di Sungai Petani, walau agak jauh sedikit dari keluarga saya yang tinggal di Butterworth tetapi tidak lah sejauh berada di Kuala Lumpur.Sejak berkahwin, hanya beberapa kali saja saya pulang menjenguk keluarga. Bukan suami menghalang tetapi agak susah untuk saya balik ke kampung sendirian dengan mengusung kesemua anak. Hendak ditinggal bersama suami, tok dan tok ayahnya pun nak jugak melihat cucu .

Apa-apa pun rumah di sungai Petani ini lah yang akan menyelamatkan saya dari menjadi seorang yang 'homeless' bersama anak-anak.

Tanggal 8 Julai nanti, ikatan perkahwinan kami akan jadi sejarah. Sarah jugak sudah agak tenang dan hati saya jugak sudah tenang dengan keputusan ini. Saya sudah tidak sabar untuk menjalani kehidupan baru ditempat baru.Saya akan melalui tempoh edah di rumah bekas suami nanti dan sebaik tamat tempoh edah iaitu pada 8 Oktober, saya akan menumpang di rumah Shan selama 1 bulan setengah dan kemudian balik kampung bersama anak2 sementara menanti pertukaran saya. Mudah-mudahan segalanya akan menjadi mudah. saya tidak sabar untuk mencorakkan rumah dan kehidupan saya. Memikirkan tidak akan ada lagi wajah garang dan masam yang akan menanti ketibaan saya pulang dari kerja sudah cukup membuat hati saya gembira. Saya tidak akan mendengar lagi tengkingan dan herdikan suami. Saya juga tidak akan bimbang akan di halau dari rumah lagi. Rumah di Sungai Petani akan menjadi rumah saya sepenuhnya. Saya sudah tidak sabar menanti anak-anak besar sedikit untuk diajak menonton wayang, makan di luar dan pergi bercuti.Saya sudah puas melepak di rumah.

Saya dan rakan-rakan sudah merancang, apabila cuti sekolah saja, saya boleh menghantar anak-anak kerumah bekas suami dan kemudian kami akan ke pulau atau ke luar negara. Saya benar-benar rindu kan pulau2 dan dasarnya. Kata Shan, " we can go to the islands like those days". Tidak sangka terlalu banyak yang saya rindukan. Menjadi ibu tunggal bukan sesuatu yang asing bagi saya kerana selama ini pun saya sudah seperti seorang ibu tunggal...menghadiri kenduri sanak saudara dan kawan2 tanpa suami, menghantar anak ke hospital sendirian. Saya sudah lama menjadi ibu tunggal sebenarnya dan saya sudah biasa menguruskan anak-anak sendirian.Kali ini saya harap Allah memudahkan saya membesar anak-anak tanpa banyak kerenah yang hendak di layan.

Doa dari kawan2 saya, semoga ada hikmah di sebalik penceraian ini. Semoga...perjalanan hidup saya lebih tenang dan semoga perkahwinan saya seterusnya...jika masih ada jodoh , dengan insan yang sejiwa dengan saya yang boleh menjadi suami, kekasih , sahabat yang sejati dan papa pada anak-anak saya. Saya ingin rasa dimiliki , dihargai, disayangi dan dicintai. Saya ingin dibelai dan dimanja suami. Saya inginkan suami yang akan membuat saya tersenyum bahagia melihatnya.Paling saya ingin ialah 'di hargai 'kerana saya adalah seorang yang akan memberi segala yang saya ada, mengorban diri untuk anak-anak dan keluarga. Yang saya mahu, hanyalah sedikit penghargaan yang di balas dengan KASIH SAYANG YANG MENDALAM. Itu saja, bukan harta yang berjuta. Semoga yang kedua jauh lebih baik dan memberi kebahagiaan kepada saya hingga ke mati. Amin. Saya gembira dengan perkahwinan kali kedua rakan2 saya yang jauh lebih baik...Rosliza, Hanum, Kak Nisa dan angah. The first is not always the best.

Wednesday, June 10, 2009

Here we Come Jakarta-Bandung

Setelah mendapat pujian yang melambung dari semua pihak atas kejayaan saya mengendalikan majlis sambutan Hari Guru di peringkat sekolah pada 29 hb Mei lepas, keesokan harinya saya mengetuai rombongan guru2 dan keluarga mereka ke Jakarta- Puncak -Bandung.Walaupun pada mulanya ada sedikit kebimbangan takut ada yang tidak berpuas hati dengan perjalanan 'tour', ternyata kebimbangan saya tidak berasas...semuanya fantastic. Dari hotel 4 dan 5 bintang hingga ke hidangan makan esklusif...Semuanya hebat. Sekali lagi saya diberi kredit kerana pemilihan tour.....dalam hati saya sangat bersyukur segalanya baik2 belaka. Thanks to Encik Latif. Dan kisah kemeriahan Hari Guru masih jadi topik bual bicara. Terus terang saya sendiri terperanjat dengan apa yang terhidang di Hari Guru. Guru-guru sangat sporting termasuk Mak Iti dan Pengetua. Saya hanya mengarah dan memastikan semuanya bergerak dan berjalan seperti yang dirancang. Kata yusmah rakan saya, "Tie...it's because of you. You yang pantau kami...tegas dengan kami sebab tu kami buat kerja"...Mungkin sebab itu agaknya mereka nak saya pegang jawatan ni sampai pencen.Ya lah tu... Ada dua lagi perkara besar menanti saya....Hari keluarga dan Annual Dinner. Belum lagi hal berkaitan panitia BI....budak2 PMR dan SPM dan STPM . Kisah peribadi....saya tolak tepi.
Makan tengahari di Restro Kampung daun...Siap di selit bunga





Tangkuban Perahu- Gunung Berapi, cantik teramat

Post kat tangga hotel

Inilah kami semua bersama Encik Latif

Wednesday, May 27, 2009

A story to remember

I was beaten and hit by hubby ( Insan Pendidik) on May 21st, that forced me to lodge a police report and was referred to HKL for check up. To be franked , his act was not a shocked to me...., expected long before it happened. Of course I was sad, not because of the punch but more because that was the price I need to pay for marrying someone who claimed he loved me. "Sayang teramat-amat dan kau yang ku panggil sayang". He promised he'll 'tatang me bagai minyak yang penuh". I was speechless, my whole arm was swollen and my back and arm was fulled with bruises, even until now the marks and pain are still there.
I cried when I wrote the report. I was questioned by the doctors and police and was categorized as 'battered wife'....golongan isteri-isteri yang teraniaya. The doctors who examined me asked me whether I want to be referred to councellors or shelter home ( that really sound serious to me) but I rejected both. I believe I am very strong to face any consequences, if not I wouldn't have been there all by myself. Actually I was used to helping many other "battered wives" fighting for their freedom and rights before . This time was just my turn. I should have been stronger than them.
I called my mom and mom called my husband and of course he denied hurting me. My auntie saw the bruises and called my mom to prove the act. And now mom is at the hospital. I regretted putting so much pressure on her over my situation.
Today ,mom called again and asked whether I was okay. I was busy at school and do not have much time to think about anything. There' s Teacher's Day to handle, meetings to chair and this Saturday I will be flying to Jakarta with my eldest daughter Sarah and a group of teachers. I was chased out of the house without parents and siblings nearby but I have to be strong for the sake of my three children.I have better plan for me and my kids end of this year and hope everything will go on smoothly....may Allah help me passing through this test and may better life awaiting me ahead...God willing.Insyaaalah
I just remembered a note from my late bf , "Abang doakan Yatie bahagia bersama anak-anak yatie". Of course Abang.....Tie akan bahagia HANYA bersama anak-anak Tie dan semoga Tie masih dapat berjumpa Abang di sana....my true love. I don't need a man beside me anymore. I just want my life to be happier and more peaceful.

Sunday, February 8, 2009

Lagu 'Hanya Kau yang mampu' ini menjadi nada dering telefon bimbit saya walaupun saya hanya tahu menyanyikan beberapa baris saja dari lirik lagu ini . Selebihnya saya tidak pernah ambil tahu. Namun beberapa malam yang lepas saya cuba memahami lirik lagu ini dan baru saya sedar lagu ini amat kena dengan kenangan cinta saya yang lalu. Kisah cinta saya dan dia yang berakhir dengan saya terus menderita meratapi kematian insan yang paling saya cintai sehingga ke hari ini . Hanya dia saja yang mampu menakluk hati saya dan kerana terlalu mencintai insan inilah, Allah memberi ujian yang cukup berat ini.....dengan mengambil hakNya semula. Lagu ini menceritakan segala perasaan saya walau setelah 17 tahun berlalu. Menyanyikan lagu ini saja sudah cukup untuk membuat saya menjadi sebak
HANYA KAU YANG MAMPU-AIZAT
Ku cuba redakan relung hari
Bayangmu yang berlalu pergi
Terlukis di dalam kenangan
Bebas bermain di hatiku

Cerita tentang masa lalu
Cerita tentang kau dan aku
Kini tinggal hanya kenangan
Kau abadi di dalam hatiku

Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati
Derita yang mendera kapan akan berakhir
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Cerita tentang masa lalu
Cerita tentang kau dan aku
Kini tinggal hanya kenangan
Kau abadi di dalam hatiku

Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati
Derita yang mendera kapan akan berakhir
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Aku cinta oooohhhhhh….
Aku cinta ooooooo…..
Aku cinta oooohhhhhh….
Aku cinta ooooooo…..

Saturday, February 7, 2009

Dari Panas Ke Hujan

Ku sangka panas sampai ke petang , rupanya hujan di tengahari....begitulah perumpamaan yang dapat saya gambarkan keadaan saya hari ini apabila Pengetua memanggil saya dan memaklumkan bahawa saya diperlukan di sesi pagi untuk mengajar pelajar tingkatan tiga dan lima yang akan menduduki peperiksaan. Aduh....pening kepala saya jadinya kerana setelah memindahkan Sarah ke sekolah sebelah , tiba-tiba saya harus ke sesi pagi pulak dan Sarah pulak berada di sesi petang. Habis sebelah paginya, kat mana pulak saya nak hantar anak saya? Siapa pulak yang akan menghantar Sarah ke sekolah agama dan bagaimana pulak dia akan ke sekolah kemudiannya. Dalam keadaan ini, andai sekali pun saya mempunyai pembantu rumah, pembantu rumah pun tidak dapat menyelesaikan kerumitan ini.Pembantu rumah bukannya boleh jadi 'supir' menghantar anak saya ke sana sini.

Saya sudah memikirkan beberapa penyelesaian tapi sudah tentu ianya tidak mungkin sebaik saya berada di sesi petang dan menguruskan anak-anak saya sendiri di sebelah pagi.

Minggu ini adalah minggu yang cukup memenatkan dengan semua urusan pencarian peserta untuk sukan tahunan dan pengurusan sebelum acara merentas desa. Semalam baru berakhir acara merentas desa dan minggu depan saya di kehendaki ke Stadium Bukit Jalil untuk menjadi pengacara majlis sempena kejohanan MSSKL.Dalam masa yang sama saya perlu menjadi guru pembimbing kepada dua guru praktikum dari Universiti Terbuka Malaysia.

Apa nak jadi, jadilah . Saya nak buat kerja saya dengan tenang dan satu persatu . Mungkin sudah tiba masanya untuk saya mula mengarah orang bawahan saya untuk membuat kerja2 ketika ketiadaan saya. Kalau saya tak buat macam tu saya bimbang saya akan pengsan kepenatan.


Sunday, January 25, 2009

Antara tugas dan tanggungjawab sebagai , isteri, ibu dan seorang guru.

Lama benar saya tidak menulis. Bukan sebab sudah hilang mood tetapi sebaik melangkah tahun baru, banyak kerja yang menanti. Tugas dan tanggungjawab sebagai ibu dan isteri masih tidak berubah cuma kali ini Sarah yang berada dalam tahun dua sudah saya pindahkan ke sekolah baru bersebelahan dengan sekolah saya. Menguruskan Sarah tahun ini jauh lebih mudah dari tahun lepas. Kalau tahun lepas saya perlu menghantar Sarah ke sekolahnya dan kemudian menghantar Daniel ke nurseri, hari ini hanya Daniel yang perlu dihantar dahulu. Sarah akan terus mengikuti saya ke sekolah saya dan kemudian melalui pintu kecil terus tembus ke sekolahnya.Sekiranya saya perlu datang ke sekolah lebih awal, kami sama-sama akan makan tengahari di sekolah saya. Apabila saya bermesyuarat Sarah akan menunggu di meja saya dan pergi ke sekolah pada pukul 12.30 bersama anak-anak rakan saya yang lain.

Waktu pulang juga agak mudah, saya meminta kakak kantin membiarkan saja pintu kecil tidak berkunci pada waktu petang untuk memudahkan Sarah ke sekolah saya. Memandangkan waktu persekolahan Sarah hingga jam 6 dan 6.30 ptg dan saya pula pada pukul 6.45 petang, anak saya tu hanya perlu terus ke meja saya di dalam bilik guru atau tunggu di pejabat sebelum saya punch out. Beban tugas suami saya juga jauh lebih ringan kerana tidak perlu menjemputl Sarah pulang dari sekolah lamanya dengan mendukung Daniel dan memimpin Ariana. Jika dulu pada waktu hujan lebat saya tidak benarkan suami menjemputnya dan kerana itu saya perlu bergegas mengambil Sarah kerana bimbang dia ketakutan kalau saya lambat . Dulu kami sengaja daftarkannya ke sekolah elit berdekatan rumah, tapi bila memikirkan semua sekolah tidak ada banyak bezanya saya nekad memindahkannya ke sekolah kini.

Hari ini tugas saya semakin bertambah dengan tanggungjawab sebagai Pengerusi Kelab Guru dan Staf, Guru Disiplin , Ketua Rumah, Setiausaha Lembaga Disiplin dan jawatan Ketua Panitia Bahasa Inggeris . Yang paling membebankan pastinya sebagai Pengerusi Kelab Guru dan Staf. Jawatan ni kononnya jauh lebih 'besar' pangkatnya dari Pengetua kerana sebagai pengerusi saya harus menjaga kebajikan semua pihak. Sudah tentu sama ada saya akan dijadikan pengantaraan untuk pihak pentadbir mencapai hasrat mereka atau pun saya yang akan memanaskan kerusi pihak pentadbir. Of course saya tidak akan benarkan diri saya dipergunakan oleh pihak pentadbir untuk mempengaruhi guru2 mengikut telunjuk mereka. Yang nyata tugas ni tidak banyak memberi faedah kepada saya selain menambah kepada beban tugas yang sedia ada.

Mesyuarat yang saya pengerusikan baru2 ini cukup hangat dengan perdebatan dan rakan2 memuji sikap saya yang profesional ketika mengendalikan mesyuarat. Banyak yang ingin saya ceritakan. Dalam sekolah saya ini ada seorang PK1 yang telah menyalahgunakan kuasa dan sebaik saya menjadi Pengerusi dia bukan main memeluk dan mencium saya. Malang sekali bagi dia kerana terpaksa menerima seorang wakil Kesatuan Perguruan sebagai Pengerusi Kelab Guru dan Staf di sekolahnya. Saya takkan biarkan dia terus bermaharajalela.Baca lagi tentang PK1 saya ini dalam blog saya yang lain daridalambilikguru.blogspot.com