Friday, August 29, 2008

RINDU YANG SARAT

Hari ini, di sekolah, saya sedang sibuk menyiapkan kerja-kerja di meja bila tiba-tiba sayup-sayup terdengar suara pelajar2 saya menyanyikan lagu ' warisan' dengan iringan petikan gitar.Hari ini adalah hari sambutan di ambang kemerdekaan .Mendengar lagu tersebut saja , serta merta tangan saya berhenti menulis, dada saya menjadi ketat, terasa bagai ada yang menyekat kerongkong saya , sebak memikirkan baris-baris lirik lagu tersebut.Saya tekup muka yang basah dengan airmata supaya tidak ada yang melihat saya menangis.Sayu mengenangkan bumi tercinta ini, lebih sayu memikirkan penyanyi lagu ini....SUDIRMAN HAJI ARSHAD.Andai Sudir masih ada pasti dia sedih melihat suasana politik hari ini.
Ada kisah yang tidak dapat saya ceritakan kerana cerita ini hanya MILIK SAYA , tidak boleh dikongsi dengan sesiapa.


Setahun lebih yang lalu, ketika saya sedang hamil 3 bulan, saya terbaca di dada akhbar " Rumah Sudirman di rompak". Keesokan harinya saya nekad ke Temerloh di temani ibu saya, dua orang anak dan seorang pembantu rumah. Saya hubungi makcik ( emak Sudir) memaklumkan yang saya akan ke sana dan minta makcik jangan bersusah payah memasak untuk saya seperti dulu. Dia begitu gembira. Sejak berkahwin 7 tahun lalu saya tidak pernah ke Temerloh lagi. Kalau dulu, selepas pemergian Sudir, saya ke Temerloh hampir setiap minggu, kemudian menjadi setiap bulan dan tahun. Banyak kisah yang tercatat sepanjang perjalanan itu dan kisah2 itu hanya milik saya.


Setelah tujuh tahun, kami sampai ke banglo mewah Lanai Lestari.Ina, adik Sudir dan suaminya sudah menjadi peguam berjaya di pekan Temerloh. Tidak ada lagi rumah kampung yang lama. Saya peluk makcik, rindunya tidak dapat saya ceritakan.Ini lah antara ibu saya walau pun makcik tidak segagah dulu. Sayunya hati saya kerana begitu lama membiarkan rindu saya tersimpan . Kami tidak lama di sana sebab mak sibuk memikirkan anaknya ( adik saya) yang akan pulang dari luarnegara pada hari yang sama. Penat saja saya memandu sejauh itu, tak sempat saya nak bermanja, mak sudah nak balik ke KL. Mungkin jugak mak cemburu melihat kemesraan saya dengan emak Sudir agaknya.
Saya peluk makcik seeratnya sekali lagi dengan sedikit hadiah dari saya .Pesan makcik pada saya, "Tie, makcik rindu pada Tie. Telefon lah makcik selalu ye". Masih terngiang ngiang pesanan itu tapi sehingga hari ini saya tidak pernah membuat sebarang panggilan untuknya. Hati saya sarat dengan rindu...., rindu pada makcik, rindu pada kenangan lalu, rindu pada segala-galanya. Rindu itu sama seperti dulu. Entah kenapa berat benar untuk saya tekan nombor itu sedangkan di hujung sana ada seorang ibu yang mengharap panggilan saya.


Hati saya tetap sarat dengan kerinduan dan saya tahu saya perlu mendengar suara seorang ibu yang saya sayangi seperti ibu sendiri.




Saturday, August 23, 2008

MENGAJAR ANAK-ANAK BERSOLAT

Semalam sengaja saya pelawa Sarah untuk mengerjakan solat berjamaah bersama saya sementelah ayahnya telah belikan telekung untuk persediaannya belajar solat di kelas agama.Mendengar persetujuan dari Sarah, si adik Arianna bergegas memberitahu dia pun ingin bersolat sama dan berjanji untuk 'behave' jika saya izinkan dia.

Memandangkan Arianna tiada telekung yang sepadan dengan badannya yang kecil, saya sarungkan saja telekung saya yang agak labuh tanpa pakaikan dia kainnya. Memang kelihatan agak melucukan.Kami bersolat di ruang tamu kerana agak luas sedikit. Suami hanya melihat telatah kami bertiga dengan tersenyum sambil melayan Daniel di riba.

Saya mengangkat takbir dan memulakan bacaan fatihah dengan suara yang sederhana.Belum habis baris ayat pertama saya baca, terdengar suara Ariana ketawa kemudian diikuti dengan Sarah. Bacaan saya terhenti, menahan lucu di hati saya. Hilang langsung konsentrasi saya dan akhirnya tawa saya pecah bersama kelucuan anak-anak.

Setelah reda ketawa, saya pesan pada Arianna "adik, when we pray we cannot laugh,it's wrong. nanti Allah marah". Sarah pulak menambah, " Itu lah adik, sapa suruh adik laugh, nanti Allah marah". "Ok mummy, this time adik tak laugh lagi", balas Arianna. Anak2 saya ni memang bercakap bercampur-campur, kadang berbahasa Inggeris saja , kadang pula berbahasa Melayu saja dan kebanyakan masa bercampur Inggeris dan Melayu. Sejak memasuki alam persekolahan dan tadika, bahasa mereka menjadi bercampur-campur.

Seterusnya kami mencuba lagi.Kali ini segalanya nampak macam ok. Tak ada lagi yang ketawa bila saya mula mengangkat takbir. Saya mulakan sekali lagi bacaan al-Fatihah. Baru saja saya baca baris pertama, terdengar suara Arianna menyambung bacaan Fatihah saya dengan suara yang kuat. Sekali lagi bacaan saya terhenti, menahan kelucuan di hati. Saya biarkan dia habisi bacaan Fatihahnya. Sejak berusia tiga tahun lagi, anak-anak saya cepat menangkap bacaan Fatihah yang didengar dari kaset datuk mereka. Sebaik habis saja bacaan Fatihah, Arianna menyambung lagi bacaannya . Saya teliti bacaannya. "Allahummabariklana fimarazaktana wakhinaa'za bannar". Rupa-rupanya dia baca doa makan, apa lagi berderai tawa saya. Saya terus ambil sejadah dan kata bahawa saya nak sembahyang sorang-sorang . Kakak mengejar mengikut saya. Saya terus bersolat dan sebaik selesai solat baru saya perasan sejadah Sarah menghadap ke arah lain kerana ruang bilik mereka yang sempit.

Di dapur, saya tanya suami, tidakkah dia merasa lucu dengan gelagat Arianna tadi. Katanya, memanglah agak lucu tapi cara saya meninggalkan Arianna dan bersolat bersama Sarah , sebenarnya boleh membunuh minatnya untuk bersolat pada masa akan datang. Setuju dengan kata-kata suami, saya terus merapati Arianna di ruang tamu dan bertanya padanya sama ada dia ingin bersolat dengan saya lagi atau tidak. Dia membalas ringkas, "tak nak!". Saya katakan padanya lagi, " Adik, tomorrow adik pray with mummy again ya, tadi tu mummy bukan marah adik, mummy rasa adik ni funny sangat. Adik ni pandai buat kelakar kan." Dia mengangguk tersenyum. "Come, give mummy one big hug." Dia berlari dan terus memeluk saya dengan erat. Esok, dia pasti takkan menolak pelawaan saya untuk bersolat lagi.

Friday, August 22, 2008

E-mail From Momma

I received an email from Momma yesterday after sending my message to her about a month ago.The email says.......


Hello dearest!
Is it school holiday for you now? I noticed lots of children in the stores yesterday and wondered if it was a school holiday and if you were in Butterworth or nearby? I couldn’t remember the school calendar here because I don’t have children in school!

Gabe , our youngest son and his wife and their 2 yr old daughter are here until Tuesday and then we go with them to Thailand. I was hoping you could meet them, but then I couldn’t’ t remember when your school break was…

We will go to Langkawi tomorrow through Sat evening. It will my first time there, so I am looking forward to seeing the pretty water.
I think Gabriel, Dawn, and Sailor will be back in Penang during Christmas break, so I hope you can come to see me or I go to see you.
Give all of your beautiful children a big squeezy hug for me. Please forgive my sporadic writing, but I do think about you often and pray for God’ strength upon your life to do all the things you have to do.
Love,
Mommy Margaret


Here are pictures of Momma, Tony and family 20 years back and the recent one to be shared.Joshua, Ben, Chris and Gabriel are all grown up and have their own family. Love them all so much



Sunday, August 17, 2008

Daniel's admitted




Daniel, my little baby boy had cough and fever the other day.After several visits to the private clinic and taking fancy antibiotic,the fever does not seem to settle down . So I decided to bring him to a government clinic. I was suggested to refer him to the hospital as he was suspected for having pneumonia. Instead of choosing to admit him to GH paedriatric Institute, I chose to try the new Ampang Hospital .
I rushed him to the Emergency Ward and he was put on neb before they took his blood and he was so traumatized during the line setting. After a few attempts ,they surrendered and admitted him immediately .

I have many things to complain. Mother's bed was not proper, It's just a simple folded couch. Daniel slept with me on the couch and so do other mothers and their babies.The cot was too dangerous for little baby like Daniel (just at his waist level). I wouldn't dare leave Daniel unattended even if I really need to go to the bathroom.

Daniel was discharged on the 4 th day. I was relieved for I hated one of the doctors there so much.She was just very unlucky to have a patient's mother who knew quite a lot about medical treatment.I was lucky, she wouldn't dare be outspoken to me after knowing that I am a teacher and I speak better English than she .My opinion about this doctor is that she is not fit to become a doctor. The Health Minister should send this doctor for more professional courses to improve her communication skill.Being a doctor is not just about treating patients . It is more about how the patient is been treated.A smile can actually make a lot of different.





This is my new friend, an Indonesian mother who is married to a Malay man.She is good at massaging. She was treated very badly by the doctor . She said, only after seeing how bold I was with the doctors, she got the courage to say her rights as a mother to her baby Ilham.