My Life...A Story.

My Life...A Story.

Sunday, 6 October 2013

TUNTUTAN-TUNTUTAN DARI BEKAS SUAMI

Lama benar saya tak update post saya di sini. Selama kehilangan saya , Alhamdulillah saya sedang menjalani kehidupan yang sangat bahagia bersama keluarga tercinta.

Namun dalam kebahagiaan itu, bekas suami saya masih belum puas hati. Tiga tuntutan telah dibuat bermula dengan tuntutan hadhanah, diikuti tuntutan harta saya sebagai harta sepencarian (harta dia, dia sembunyikan) dan terbaru tuntutan mengurangkan kadar nafkah.

Dua tuntutan darinya sebelum ini saya pakai peguam. Tuntutan ketiga, saya nak jadi peguam sendiri. Banyak kejahatan yang bekas suami dan isterinya lakukan tapi Alhamdulillah berkat kasih sayang dan sokongan suami , kami akan lalui semua ini bersama dan selesaikan tuntutan ini dengan segera. Bagi tuntutan harta sepencarian, saya buat tuntutan balas ke atas harta bekas suami yang saya lebih layak.Tak tahu apa gelaran yang wajar diberi pada seorang lelaki yang sanggup tuntut harta bekas isterinya yang satu sen pun dia tak sumbangkan.Tambahan pula...rumah dan kereta yang nak dituntut adalah tempat perlindungan tiga orang anak.

Tentang nafkah yang hendak dikurangkan, dia kata dia tak cukup nak bagi makan isteri dia yang tak bekerja ( lepas dia tahu isteri dia GRO, isteri dia diminta berhenti kerja) dan seorang anak. Agaknya cukup tak saya nak bagi makan tiga orang anak?

Dua minggu lagi prosiding tuntutan harta sepencarian akan bermula dan saya percaya Allah bersama saya.

Friday, 22 February 2013

OUR WEDDING PHOTOS

ME AND MY DARLING HUSBAND. SEMOGA ALLAH MENJADIKAN KAMI PASANGAN SUAMI ISTERI SOLEH SOLEHAH KEKAL BAHAGIA HINGGA KE SYURGA.AMEEN.I LOVE YOU SO DEARLY DEAR HUSBAND. THANK YOU ALLAH FOR THIS PRECIOUS GIFT.




MAJLIS RESEPSI DI HOTEL-KECIL KECILAN SAJA.

Untuk tatapan semua pembaca blog saya...saya kongsikan beberapa gambar persandingan pada malam resepsi yang diadakan di Cinta Sayang Golf and Country Resort, Sungai Petani Kedah.
PERMAISURI SEHARI

PERSEMBAHAN TARIAN

KELUARGA KAMI BERDUA


THIS IS MY FAMILY. OUR HAPPY FAMILY. ANAK2 BUJANG YANG HANDSOME2 BELAKA DAN OUR TWO PRINCESSES

MY THREE BOYS

PERSEMBAHAN DARI PELAJAR2 SMKTI

PERSEMBAHAN DARI SAYA...NYANYIAN LAGU ' OMBAK RINDU'

PERSEMBAHAN NASYID DARI ANAK2 DAN SEPUPU2 MEREKA

ACARA MEMOTONG KEK

Monday, 24 December 2012

MAJLIS PERNIKAHAN SAYA PADA 12.12.12

Untuk tatapan semua pembaca blog saya, saya kongsikan sedikit gambar2 sekitar pernikahan saya pada 12.12.12. Ada yang sudah melihat gambar2  ini di facebook saya. Selebihnya saya mohon maaf kerana tidak dapat 'add' sebagai friend untuk menjaga privacy saya.
ROMBONGAN SUAMI DARI AUSTRALIA
BERSAMA EMAK MENTUA DAN KAWAN2 SAYA
BERSAMA 'BEST FRIENDS' SAYA (ORANG KUAT MAJLIS)
SAYA DAN SUAMI SEBELUM DISATUKAN
KAMI BERSAMA ANAK2 DARI AUSTRALIA
BERSAMA ANAK2, EMAK MENTUA, ADIK IPAR DARI AISTRALIA
BERSAMA RAKAN KARIB SAYA, ADAH DAN FAMILY NYA
POSE DARI ROMBONGAN AUSTRALIA
ANTARA PEMBERIAN SUAMI BERHARGA RM3XXXX. SAYAANGGAP NI SATU ANUGERAH ALLAH ATAS KESABARAN SAYA DAN SATU KEBENARAN
INI JUGA PEMBERIAN SUAMI
CINCIN PLATINUM ..TANDA CINTA SAYA PADA SUAMI. HANYA INI YANG TERMAMPU SAYA BERIKAN.
PEMBERIAN DARI SUAMI.....CUKUP SAYA KATAKAN HARGANYA 20 KALI GANDA DARI APA YANG PERNAH SAYA DAPAT DARI PERKAHWINAN PERTAMA.



ON TOP OF WHAT I GOT FROM MY HUSBAND, SAYA DAPAT SEORANG SUAMI YANG BERKEDUDUKAN TINGGI, BIJAK, PENYAYANG, ROMANTIK,TAAT PADA PERINTAH ALLAH DAN KELUARGA MEREKA YANG CUKUP BAIK DI AUSTRALIA. INI HADIAH DARI ALLAH. JIKA SAYA TIDAK BERCAKAP BENAR DI BLOG INI. JIKA SAYA BUKAN INSAN YANG BERSIH HATI....ALLAH TIDAK AKAN BERIKAN SEMUA INI.

KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG SAYA...APA YANG SAYA KONGSIKAN BUKANLAH UNTUK MENUNJUK2 KESENANGAN YANG SAYA TERIMA. TETAPI SAYA INGIN MENUNJUKKAN KEKUASAAN ALLAH DALAM MEMBUKTIKAN SATU KEBENARAN. BANYAK YANG TIDAK SAYA KONGSIKAN DISINI TENTANG KEJAHATAN SEORANG IBU TIRI TERHADAP ANAK2 SAYA TAPI SAYA AKAN BUAT PENDEDAHAN SEGERA KERANA BEKAS IBU MENTUA SAYA TIDAK HABIS2 MENGATAKAN SAYA MEMBUAT FITNAH.
TUNGGU PENDEDAHAN SAYA ATAU ANDA BOLEH TERUS GOOGLE.....NORIAHANIM UDIN GRO DAN BACA LATAR BELAKANG IBU TIRI ANAK2 SAYA DAN SAYA AKAN CERITA SELEBIHNYA.

Sunday, 7 October 2012

MAJLIS PERTUNANGAN SAYA PADA 16 MARCH 2012

Akhirnya hubungan kami melangkah setapak lagi . Majlis Pertunangan kami sempurna dilaksanakan pada hari yang sama adik bongsu saya di nikahkan. Kini kami hanya menanti saat bahagia untuk disatukan pada tarikh 12.12.12 nanti . Doa yang tidak putus dari kami berdua SEMOGA KAMI MENJADI SUAMI ISTERI SOLEH /SOLEHA PENUH DENGAN KASIH SAYANG DAN CINTA, KEKAL BAHAGIA SELAMANYA . AMIN

Jika pada perkahwinan yang pertama...saya menjangkakan ianya akan kekal selama 2 tahun sahaja. Kali ini hati saya mengatakan ianya akan kekal  bahagia hingga selamanya. Semoga kami diberi kesihatan yang baik untuk menjalani kehidupan bersama . Sebagai manusia kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan semuanya.Kami hanya mampu mendoakan sebaik-baiknya. Apa yang pasti hubungan ini mendapat restu dari Allah kerana ianya di doakan disetiap tempat mustajab di Tanah Suci Mekah. Ketika post ini di tulis, buah hati pengarang jantung hati saya ini sedang berada di Madinah AlMukarramah menjalani ibadah haji. Dia seorang jurutera melayu Warga Australia yang membantu rakan2nya membawa jemaah haji dari sana setiap tahun . Jika tiada aral melintang dan dengan izin Allah, saya akan menjadi tetamu Allah sekali lagi bersama suami pada tahun hadapan. Doakan yang terbaik buat kami berdua. Buat masa ini, orangnya saya rahsiakan dulu.



Hadiah Hari Lahir Yang Sangat saya Hargai

Buah hati datang dengan hadiah yang tidak pernah saya harapkan. kehadiran dia dalam hidup saya sudah cukup bermakna. Dia insan yang saya cintai dengan sepenuh hati.Hadiah seutas gelang PANDORA berharaga RM5 ribu dan sebuah beg tangan cukup memberi erti kepada saya. Paling saya hargai kepayahannya terbang berjam2 hanya untuk menjadikan hari lahir saya begitu bermakna . Syukur kepada Allah kerana menghadiahkan seorang insan yang saya harapkan sangat kehadirannya dalam hidup saya. Thank You Allah.






Saturday, 6 October 2012

Surprised Birthday party Untuk Saya

Tanggal 3 February 2012.....buah hati saya terbang dari jauh untuk menyambut Hari Lahir saya. Doa saya supaya Insan ini kembali dalam hidup saya termakbul. Allah tidak pernah mungkir janji.

Sambutan Hari Lahir saya lebih manis apabila Si Dia merancangnya dengan baik sekali dengan menjemput beberapa rakan karib saya untuk meraikannya. Thank You Sayang.







Friday, 7 September 2012

MENANG KES TUNTUTAN HADHANAH (HAK JAGAAN ANAK)

Akhirnya pihak bekas suami saya bersedia menyerahkan hak jagaan anak sepenuhnya kepada saya. Alhamdulillah . Saya percaya sekiranya melalui proses perbicaraan sekali pun, hak jagaan anak tetap milik saya.Bezanya bekas suami saya akan menanggung malu yang besar bila semua keaibannya dibuka Allah di dalam mahkamah.Dia dan peguamnya bijak mengambil jalan paling selamat menutup semua keaibannya . Kuasa Allah tidak ada siapa yang dapat tandingi Dia yang tuntut anak2, dia juga yang menyerahkan sepenuhnya.

Saya minta supaya peguam saya percepatkan 'endorsement' sebelum cuti raya di mana saya benarkan anak2 untuk menyambut Hari Raya bersamanya. Saya bimbang sekiranya endorsement dilakukan selepas cuti raya, bekas suami saya akan tukar fikiran setelah mengetahui beberapa berita tentang saya. Kita tidak tahu sejauhmana hasad dan dengki manusia. Macam2 mereka boleh lakukan untuk menyusahkan kita .

Akhirnya jam 4.30 pagi,14 hb August 2012 saya bersahur sendirian di Lapangan Terbang Bayan Lepas dengan bekal yang mak sediakan . Jam 6 pagi.....saya terbang ke Kuala Lumpur dengan penerbangan MAS, menaiki train ke KL sentral dan kemudian dengan teksi ke mahkamah . Selesai endorsement saya pulang dengan cara yang sama. Ini pengalaman pertama saya berbuka berpuluh ribu kaki dari bumi. Hanya rasa syukur saja yang dapat saya panjatkan ke hadrat Allah atas segala nikmat yang diberikanNYA.

Tuesday, 17 July 2012

DOA SAYA UNTUK SI DIA YANG SAYA CINTAI

Pada bulan Disember 2011, untuk pertama kalinya hidup saya terasa begitu sunyi tanpa insan ini. Ketika itu  saya berada di Melaka. Sementara menanti anak-anak bermain di taman permainan, saya melihat sekeliling saya. Sungguh ....hidup ini terasa begitu tidak bermakna sekali..MY LIFE IS SO MEANINGLESS WITHOUT HIM. Insan yang telah saya  tinggalkan ini, kini tidak percayakan saya lagi. Ketika saya ingin kembali kepadanya...dia sudah menolak saya dari hidupnya.


Jalan terakhir yang saya ada hanyalah DOA. Walau hubungan kami sudah terlerai, saya berpegang pada janji Allah. Insan ini sudah mendoakan hubungan kami di setiap tempat mustajab di Tanah Suci.

Dengan penuh rasa rendah diri dan penuh keinsafan, saya memohon kepada Yang Maha Berkuasa agar mengampunkan segala dosa saya dan memberi saya peluang yang terakhir. For the very first time, saya sedar kekhilafan saya. Saya sedar saya terlalu 'fecal'. Saya sedar fikiran saya mudah berubah-ubah. Saya benar2 sudah insaf. Dalam tangisan, saya memohon Allah memperkenankan doa saya. Saya berjanji akan menjaga hubungan dengan insan ini sekiranya doa saya di makbulkan. Ini antara doa yang saya baca.

Bismillah (al rahman al rahim)
Ya Allah, tuhan yang lebih mengetahui sesuatu,
Kau kembalikan lah semula ........................... dalam hidupku,
Kau restuilah hubungan kami berdua, dekatkanlah jodoh kami, temui kan lah kami semula,
Jangan kau pisahkan kami, bukakan lah pintu hati kami untuk kami saling menyayangi dan lebih memahami, kau limpahilah nur hidayah mu kepada kami ya Allah.
Sesungguh nya dia amat bermakna sekali dalam hidupku, sesungguh nya dia lah terletaknya segala impian dalam hidupku, sesungguhnya tiada yang lain ku sayang dan cinta selain dia. Engkau bukakan lah pintu hatinya untuk memahami akan segala isi hati ku terhadapnya. Engkau lembutkan lah hatinya. Engkau buka kan lah pintu hatinya untuk menyayangiku, mengasihiku dan menyintaiku seperti mana aku sayang, kasih dan cinta padanya. Engkau berikanlah kami kekuatan dalam mengharungi apa jua rintangan dan ujian dari mu. Sesungguhnya aku redha dan menerima kehadirannya dalam hidup aku seadanya dan aku juga lebih bersyukur kepada setiap nikmat yang telah kau kurnia kan kepada ku. Kau rahmatilah perasaan kasih sayang kami berdua. Berikan lah ruang kepada kami untuk bersama semula. Berikanlah ruang kepada keluarga kami berdua untuk menjalinkan hubungan persaudaraan bersama. Engkau tunaikan lah segala apa yang kupinta. Jadikanlah cita-cita ku menjadi kenyataan. Engkau kurniakan lah kami semua penolongmu agar membimbing kami untuk terus berada di jalan mu yang benar. Sesungguhnya walaupun apa jua yang berlaku antara kami, dia tetap segala galanya bagi aku dan dirinya amat bermakna dalam hidupku. Amin ya rabbal alamin.

Monday, 18 June 2012

MY EX NAK TUNTUT HARTA SEPENCARIAN PULAK

Penat betul melayan orang macam ni. Dalam minggu lepas dapat surat dari lawyer dia pasal dia nak tuntut harta saya pulak. Esok  18 Jun saya sepatutnya berada di Mahkamah tapi saya rasa saya tak berminat nak melayan tuntutan macam ni. Hak saya ke atas harta dia lebih lagi kerana saya menyumbang hampir 99% perabut rumah, 70% makan, pakai, sewa rumah , penjagaan anak, belanja percutian dan sebagainya. Belum lagi mengandungkan tiga anak, buat kerja dari 4,30 pagi sampai 12.30 malam. Tuntutan dia memberi peluang saya membuat tuntutan balas.

Memang saya terpaksa banyak keluar belanja untuk peguam tapi seperti yang saya kata...wang ini semua dari hasil pemberian nafkah bekas suami saya pada anak2. Saya guna duit dia sendiri untuk lawan dia. Anak2 pulak makan dari rezeki titik peluh saya sendiri. Allah Maha Mengetahui. Saya yakin saya di pihak yang benar dan hati saya bersih pada mulanya untuk tidak menuntut apa2. Mungkin ini yang Allah SWT ingin saya buat. Menuntut hak saya sebagai seorang isteri yang kini dianiaya oleh bekas suami saya sendiri.

ISTERI BEKAS SUAMI SAYA SEORANG GRO RUPANYA

Jika sebelum ini andaian saya bahawa isteri my EX seorang anak dara tua....rupa2nya saya tersilap. Allah Taala ingin menjawab kesombongan bekas suami saya dengan mendedahkan sesuatu yang di luar jangkaan saya. Jika sebelum ini saya menjangkakan bahawa perempuan ini pasti bukan perempuan yang baik kerana 

Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)


Nampaknya jangkaan saya tepat sekali. 

Suatu hari di tempat kerja, saya sedang membuat kerja saya tanpa menggunakan internet (tetapi di sekolah memang ada wireless ) . Tiba2 terbuka di depan saya beberapa pencarian. Saya pun pelik...apa benda ni tiba2 muncul depan saya. Saya pun baca dan terperanjat.Nama isteri my Ex terpampang dengan jelas. Saya buka setiap satu carian tersebut. Isteri bekas suami saya ada sejarah hitam yang tercatat di semua akhbar di Malaysia. Dia seorang janda, mempunyai teman lelaki Benggali yang sudah beristeri.Telah mengadakan hubungan seks dengan lelaki ini. Seorang bekas GRO yang kemudian bekerja di sebuah hotel. Teman lelakinya telah membunuh anaknya yang berusia 3 tahun kononnya cuba mengubati anaknya yang kononnya di sihir bekas suaminya.

Saya  tidak ada sebab untuk menolak sesuatu yang Allah tunjukkan tetapi sebagai mengelak dari fitnah, saya akhirnya membuat penyiasatan bagi mencari bukti....no kad pengenalannya tepat menunjukkan beberapa perkara lain yang tidak saya sangka.

Akhirnya kepelikan saya tentang beberapa perkara terjawab..Terngiang2 kata2 anak2 dan rakan serta jiran2.

Ibu kerja kat HSBC bank. Ibu kerja dari 11 pagi sampai 11 malam. Ibu tak solat. Ibu pakai seksi kat rumah. Ibu make up kat rumah. Menurut kawan2 saya, dia jual karipap ,itu dan ini.

Rupanya dia hanya ambil Diploma in Kaunseling dr UKM pada tahun 2010 saja. Boleh ke kerja di HSBC bank dengan kelulusan itu? Bank apa buka dr pukul 11 pagi sampai 11 malam. Dia juga pernah meletakkan status sebagai eksekutif di HSBC bank di LINKEDIN.

Saya malas nak komen apa2 lagi. Allah Taala lebih mengetahui. Saya boleh saja mendedahkan semua bukti dan mengeluarkan message sombong dan penghinaannya terhadap saya   tapi semua itu hanya akan mengaibkan dia saja.Sikit-sikit tu boleh saya konsikan Dan saya memang tahu...dia takkan sedar pun . DATANGLAH SERIBU BALASAN DARI ALLAH PUN ....DIA TAKKAN SEDAR PUN.Orang seperti ni payah mengaku kesilapan sendiri.


Dari surat nikah dia pulak yang saya terima dari pembelaan peguam...mendapati bapa mentuanya (bapa isterinya) tinggal di Penjara Terengganu. Umur bapa dia dah 66 tahun.Tinggal macam mana saya pun tak tahu lah. Takkan kerja lagi kut dalam usia macam ni. Takkan tak ada alamat rumah kut sampai terpaksa letak alamat : Penjara Marang Terengganu . Wallahua'lam    No komen

Pendedahan ini bukan untuk mengaib sesiapa tetapi sekadar menunjukkan bahawa Allah ini Maha Adil.

Bacalah message2 sombong dan penghinaan serta fitnah dari dia yang dihantar 8 bulan setelah perkahwinannya.


Nak terkilan apa lagi....kejap kata saya curang, kejap kata 'antara kita tak ada masalah besar pun' Kalau nak menutup kesalahan sendiri , ada kalanya kebenaran muncul juga dari mulut sendiri







Untuk makluman, saya terminate nama saya dalam myjodoh bulan November. Apa dia buat menyiasat hal saya sedangkan dia sudah berkahwin pada bulan April.


Sebelum ni cakap kami tak ada masalah besar kecuali saya tak suka famili dia. Sekarang cakap kata curang pulak. Nak tutup kesalhan sendiri memang senang.

Masa ni saya tak tahu lagi apa status isteri dia dan tak tanya pun.


PENYAKIT MISTERI MY EX


Cuti sekolah bulan Jun yang lepas, saya tertunggu tunggu sekiranya bekas suami saya yang sibuk memfitnah saya kononnya saya cuba memisahkan dia dengan anak2 akan meminta untuk mengambil anak2. Bila saya cuba hubungi dia, langsung dimatikan telefon. Lalu saya hubungi bekas ibu mertua saya bertanya bila dia hendak ambil anak2. Jawapan dari bekas mertua, dia tidak tahu. Akhirnya ketika saya hubungi rakan2, terbuka cerita yang bekas suami saya sejak sebulan yang lalu hanya memakai topeng kemana2. Pelik juga saya sebab selama hidup dengan saya dia tak pernah sakit yang teruk pun. Akhirnya saya hubungi bekas mertua sekali lagi. Kali ini saya diberitahu dia kena penyakit yang berbahaya yang berjangkit. Entah lah penyakit apa  sampai kena pakai topeng. Terfikir juga saya...kena AIDS ke sebab isteri dia kan pernah atau masih jadi GRO . Layan macam2 lelaki. Anyhow AIDS tak berjangkit kalau bersentuhan. Melainkan sistem immune dia lemah sehingga perlu pakai topeng. Wallahua'lam.

Melalui peguam saya, peguam dia memaklumkan dia kena jangkitan pada badan dan tidak dapat mengambil anak2 kerana takut memudaratkan anak.



PEREBUTAN ANAK DI MAHKAMAH

Maaf kerana berdiam diri untuk seketika dan terima kasih kepada mereka yang mencari saya di facebook. Bagi yang tertanya-tanya perkembangan terbaru saya dan cerita terbaru, antaranya

Sebagai membalas tuntutan hadhanah (penjagaan kekal) terhadap anak-anak yang difailkan oleh bekas suami, saya telah bertindak  menggaji seorang peguam untuk mengurus kes saya. Memang kosnya sangat tinggi tetapi saya anggap bekas suami saya yang membayar kos itu sendiri kerana saya gunakan setiap sen wang nafkah anak2 yang diberikannya untuk  menampung kos ini. Buat masa ini saya menanggung seratus peratus nafkah anak2 dari wang saya dan saya sangat gembira kerana saya percaya Allah SWT akan menggandakan rezeki saya kerana memberi makan tiga orang anak dari hasil titik peluh saya sendiri. Biarlah bekas suami saya lawan kes tu dengan duit dia sendiri. Yang dia tak sedar dia bayar lawyer dia dan lawyer saya.

Setelah dua kali pembelaan dijawab...dari pihak saya dan dia.Dari pihak dia, dia memfitnah saya tak bagi makan anak-anak, tak jaga kesihatan anak2, tak bagi didikan agama anak2....sudah saya jawab dan dari pihak dia, dia juga telah memberi jawapan dan bukti yang menjeratnya semula...Dengar kata mereka  (pihak dia dan lawyernya)  ingin beri proposal menyerahkan anak2 kepada saya dengan bersyarat. Sampai sekarang...proposal yang di katakan hanya omong-omong kosong semata. Terus terang, baik saya mahupun peguam saya langsung tak nak percaya kata-kata EX saya..mahupun peguamnya. Saya masih lagi belum mengemukakan sebarang bukti lagi..Once I did that , betapa saya harapkan seluruh ahli keluarganya ada untuk mendengar satu kebenaran.

Monday, 27 February 2012

KISAH SULH 6 DISEMBER 2011

Bekas suami memfailkan sulh dan saya diminta hadir pada 6 Disember 2011 di Mahkamah. Sulh kali ini adalah tuntutan hadhanah di mana dia ingin menuntut ketiga-tiga anak saya. Persoalan sama ada dia mampu untuk menjaga ketiga-tiganya....tak perlulah saya jawab. Jawapannya sudah cukup jelas dan terang.

Dipendekkan cerita, dalam bilik sulh, pegawai sulh menceritakan serba sedikit tujuan dan apa tuntuan yang di buat. Panjang lebar huraiannya. Saya memang boring dengar orang membebel ni tapi saya sabarkan hati. Pegawai sulh ini  maklumkan juga dia ni adakalanya adalah juga hakim.Muda lagi pegawai ni. Dari percakapan pegawai ini, saya tahu ilmu dia ni tak banyak mana dan dia sangat 'bias' . Terus terang saya hilang hormat pada pegawai ini tapi saya diamkan saja . Dalam hati saya cakap, " Bila kau nak berhenti bebel ni dan bila lagi nak mula ni?"

Alhamdulillah ...akhirnya bermula lah sesi,......Pegawai sulh mulakan dengan menyoal bekas suami saya. Nama dia, nama isteri dia. Umur dia dan isteri dia . Dia cakap umur isteri dia 38 tahun. Masa umur isteri dia ni dia berkira2 dan saya tahu jawapan dia tentang umur isteri dia tu silap. Lepas tu , dia ditanya tentang umur anak2 dia dan tarikh lahir anak2 dia. Kali ini dia buat kesilapan lagi dan saya cuba betulkan kesilapan itu tetapi saya di marahi oleh pegawai sulh. Dari air muka pegawai ni saya tahu dia ingat saya di pihak yang salah. Seterusnya pegawai itu tanya lagi sama ada sebelum ini kami pernah melalui proses kaunseling atau tidak. Ex saya cakap "ya". Saya betulkan kenyataan itu dengan 'tidak'. Sebab...memang kami tidak pernah pergi kaunseling sebab ex saya tak mahu biar pun sudah beberapa kali saya pujuk dia. Dia takut keburukan dia orang tahu. Sekali lagi saya di beri amaran oleh pegawai sulh. Apa salah saya?.....takkan betulkan tarikh lahir dan umur anak serta betulkan beberapa pernyataan di kira salah.

Oh ya....mereka kawin dalam bulan April. Yang saya tak faham , dalam bulan Mac, dia ingatkan saya supaya memperbaharui lesen saya. Dalam bulan Mei, masa saya nak hantar anak....dia tanya saya, "Awak nak pergi mana? Awak nak pergi dengan siapa?" Soalannya saya tak jawab pun. Perlukah saya jawab...? 

Dalam kenyataannya pada pegawai sulh , dia cakap saya tak bagi dia jumpa anak, dia rindukan anak. Masa ni pegawai sulh mula bebel balik, menyalahkan saya lah tu. Bagi saya, kalau nak bebel pun , dengarlah saya cakap dulu, baru buat kesimpulan...then kalau nak bebel sampai esok pagi pun saya tak kisah. Dalam bebel tu, saya sempat mencelah, "kalau ada penderaan berlaku bagaimana?" Kali ni pegawai tu terdiam kejap dan bagi point dia. 

Akhirnya...saya hilang sabar. Saya tanya pegawai tu, " Tuan, bila pulak masanya saya nak bercakap , tak sabar dah ni ."

Akhirnya lagi.....hehe, saya pun dapat peluang bercakap.

Saya mulakan cerita saya dengan  permulaan bagaimana saya bercerai. Saya ceritakan juga saya adalah mangsa penderaan bekas suami.  Selepas dari itu saya ceritakan bahawa dari tarikh saya meninggalkan rumah saya , setiap kali cuti saya akan hantar anak ke rumah bekas suami atau pun minta bekas suami ambil anak di Sungai Petani. Tidak pernah sekali pun saya tidak hantar anak. Kalau seminggu cuti, seminggulah anak berada bersama dia, kalau sebulan cuti, sebulanlah dia dapat anak.

Belum saja saya habis cakap....dia menyampuk dengan suara yang tinggi, "habis tu awak pergi mana?"

Jawap saya,..." saya hantar anak kan? Anak tak ada dengan saya jadi saya pergilah berjalan. Bila anak bersama saya macam sekarang, kami pergilah berjalan bersama2"

Dia membalas lagi dengan suara yang tinggi " Awak pergi mana? Awak pergi China, lepas tu pergi Cambodia. " 

Saya tanya pegawai sulh, " Ini isu apa ni ? Isu saya tak hantar anak atau isu saya pergi berjalan?"  

Jawab pegawai itu, " Baguslah pergi berjalan. Boleh rehat-rehat tenangkan fikiran."


 Saya 'sound' pegawai sulh tu, " u ni bias. Tadi saya mencelah u marah. Dia ni (bekas suami)  asyik menyampuk dari tadi , you tak kata apa pun."

Pegawai tu nyata rasa bersalah.


Saya sambung cerita saya hinggalah sampai kepada anak2 di dera  (saya tekankan ...bukan dera pukul) oleh bekas suami dan isterinya.

Saya sempat bercerita telatah anak-anak saya. It just came spontaneously. Pegawai tu pun dah mula senyum senyum mendengar cerita saya yang begitu 'exciting'. Tentang sistem merit demerit yang saya amalkan di rumah.Tentang perangai anak-anak saya yang lucu dan nakal.

Pegawai itu memuji saya. 

Akhirnya saya katakan pada bekas suami, " Saya nak hantar anak hari ni, ok tak? Awak bawalah diaorang pergi main  di Jusco ke. Saya tunggu. Tak payahlah bawa isteri awak ( masa ni pegawai sulh bersetuju). Kakak dan adik bolehlah bermalam dengan awak. Danial tak berapa sihat. Saya tak nak dia bermalam.

Masa ni bekas suami saya naik angin. " Saya nak ketiga2 anak saya. Saya tak nak bincang lagi dengan awak. Daripada saya dengar maki hamun awak baik saya balik.( masa ni saya pandang muka pegawai sulh . Dia mengeleng kepala dan saya tahu sebabnya)

Kepada pegawai tu saya katakan, "Tengok tu ..dia kata saya maki hamun dia. Masa bila ntah saya maki hamun dia? Tengok lah sendiri perangai dia. Saya nak bincang ni. Nak hantar anak tapi dia kata saya hamun dia."

Pegawai tu kata,.."tak pe lah Puan , cuba lah bincang."

Masa ni saya panggil dia beberapa kali nak ajak berbincang tapi dia terus pergi.

Akhirnya saya pun balik. Saya pujuk anak2 pergi rumah dia. Hanya yang sulong saja nak pergi tapi dia nak pergi rumah neneknya. Yang lain tak nak. Kakak akhirnya tak nak pergi sebab takut neneknya suruh ayah dia datang ambil.

 





Friday, 25 November 2011

BEKAS SUAMI GANGGU KAMI LAGI- keretaku keretaku jua

Kadang-kadang saya rasa blog ni elok ditukar kepada blog 'Kisah Bekas Suamiku Buat Hal Lagi'. Sebabnya dia ni memang tidak pernah berhenti gila talak dan menganggu kehidupan kami anak beranak biarpun sudah beristeri lain.

Ceritanya begini.......

Setelah gagal menghubungi emak saya kerana emak tak mahu angkat panggilannya lagi, dia kacau adik saya yang menjadi Pegawai Agama di UITM Melaka pulak. Adik pula telefon emak nak tahu apa cerita sebab dia kata bekas suami saya kata, saya tak benarkan dia melawat anak-anak. Jawab mak, "Dia baru saja hantar anak-anak balik, macam mana dia boleh kata Yatie tak bagi dia jaga anak?". Mak kemudian bercerita pasal perlakuan dan layanan bekas suami dan isterinya terhadap anak-anak. Anak-anak juga bercerita kepada mak tok mereka perihal sebenar....membuktikan saya tidak mereka cipta cerita. Lepas daripada saya mengamuk kerana dia cuba hasut anak2 tinggal bersamanya, dia sering menghubungi anak-anak di sekolah. Walaupun dia suruh anak-anak rahsiakan daripada saya tetapi anak-anak bertindak sebaliknya. Disinilah bermula cerita seterusnya.....

9  Oktober 2011....Arianna memberitahu saya, guru besarnya memaksa dia bercakap dengan ayahnya melalui telefon walau pun dia enggan. Dia minta saya tidak memberitahu guru besar berkaitan hal ini. Memang saya sepatutnya marah kepada GB ni tapi kerana saya pasti ayahnya tentu sudah menghasut GB...saya hanya maklumkan kepada PK HEM.

Menurut Arianna, ayahnya banyak bertanya tentang saya. Soalnya...mummy dah kawin ke belum? Siapa boyfriend mummy? Berapa umur dia? Dia kerja apa? dan banyak lagi.

Bagi soalan yang pertama...Arianna sudah menjawab 'belum' tetapi Arianna ada menambah tentang seseorang yang sedang saya kenali dan amat mereka sayangi. Soalan seterusnya hanya dijawab, "tak tahu".
Kata Arianna, dia minta ayahnya jangan menganggu kami lagi kerana kami tak akan berada di rumah pada masa cuti nanti.

Mendengar cerita Arianna...saya tahu kami akan ditimpa masalah. Saya tegur Arianna kerana bercerita terlalu banyak.




SEPERTI YANG DIJANGKA.

Cukai jalan kereta bekas suami yang digunakan saya sudah hampir tamat tempoh iaitu pada 21 Oktober. Memandangkan dia  memegang kedua-dua geran...saya tiada pilihan selain daripada menghubungi dia melalui facebook untuk mendapatkan nombor telefon Ustaz Roslan yang menjadi agen insuran kereta tersebut.

Memandangkan dia sudah berkahwin semula, saya seboleh-bolehnya tidak mahu menganggu dia dan menyusahkan dia untuk memperbaharui cukai jalan kereta tersebut seperti yang sebelum ini dia lakukan.Usaha saya untuk mendapatkan nombor Ustaz Roslan...tidak dipedulikannya. Jadi saya siarkan di laman fb saya jika ada yang tahu nombor Ustaz Roslan. Beberapa rakan di SMKPT juga berusaha membantu saya. Malangnya gagal.

Saya minta sekali lagi dari bekas suami, tetapi dia mengertak saya dan meminta saya menjelaskan semua baki hutang kereta yang saya pakai. Logiknya di mana saya nak cari wang sebanyak itu? Sepatutnya dia saja yang jelaskan kereta saya supaya saya boleh pakai kereta baru dan jual kereta dia serta lunaskan bakinya.

Akhirnya kerana dia enggan memberi nombor Ustaz, saya minta dia perbaharui cukai jalan secepat mungkin dan seperti tahun sebelumnya bayaran itu akan di tolak dari hutangnya terhadap saya.Pesanan saya tidak diendahkannya.


Saya semak status cukai jalan di Etiqa SP dan dimaklumkan cukai jalan sudah diperbaharui dan melalui seorang lagi pegawai saya dimaklumkan bekas suami saya sudah menuntut insuran kereta saya meninggalkan NCD saya sebanyak 25%.Bermaksud kereta Gen2 saya yang dipakainya sudah terlibat dengan kemalangan serius tanpa pengetahuan saya. Memang saya marah dia menipu dan tidak menceritakan kebenaran, sedangkan adalah hak saya untuk mengetahui segalanya kerana kereta itu KERETA SAYA. Sekarang, dia cuba men 'dajalkan' saya dan anak-anaknya sendiri dengan tidak menghantar cukai jalan untuk keretanya yang sudah diperbaharui.


Saya hantar lagi pesanan.Kali ini saya katakan kepadanya, "sekiranya cukai jalan tidak sampai pada tarikh luput, saya akan buat laporan polis."


Pada hari tarikh luput, saya mengusung anak-anak saya ke balai polis untuk membuat laporan. Dia memang bapa yang tidak berguna. Tidak terfikir ke dia bahawa kereta itu diguna  untuk kepentingan anak-anak? Bagaimana saya hendak memandu tanpa cukai jalan?




Pegawai penyiasat kemudiannya menghubungi dia dan minta dia hantar cukai jalan dengan kadar segera. Dengan selamba dia kata saya tak bayar lagi. Seperti yang tercatat dalam laporan, pegawai itu meminta supaya bayaran itu ditolak dari hutangnya terhadap saya.  Dia pura-pura tidak tahu hutang apa? Pegawai tersebut meminta saya bercakap dengan dia. Walaupun saya tahu dia berpura-pura, saya sebut juga. "Kenapa tak cakap?"katanya dalam tawa sinis. Macam mana dia boleh kata saya tak cakap sedangkan pesanan itu tercatat jelas dalam fb nya.Macam mana dia boleh kata tidak tahu sedangkan tahun lepas dia juga yang memperbaharui cukai tersebut dan ditolak dengan cara yang sama.Biasanya sebut saja hutang, dia sudah tahu hutang apa.

Apa-apa pun penting sangatkah duit itu berbanding dengan anak-anak.Tak bolehkah dia dahulukan, Sedangkan selama 9 tahun dia tak bagi nafkah makan pakai, baju raya, baju sekolah anak-anak. Saya pernah berjumpa ramai rakan-rakan yang sudah berpisah tetapi kebajikan bekas isteri terjaga kerana mereka tidak mahu menyusahkan anak-anak. Ex saya ni terbalik...kepala otak dia, dia letakkan di lutut.Berbahagialah isteri barunya dapat suami tak berguna macam dia.


Sebelum saya pulang dari balai polis, pegawai penyiasat  meminta saya pergi ke Kuala Lumpur dan dapatkan balik kereta saya. Katanya  kalau selepas ini perkara yang sama berlaku, mereka tidak dapat buat apa-apa kerana kereta yang saya pakai adalah kereta dia.


Jika sebelum ini saya suka melengahkan membuat sesuatu perkara tetapi pagi 26 Oktober, hati saya bagai digerakkan untuk segera ke KL mendapatkan kereta saya semula. Gerak hati saya mengatakan ada sesuatu yang sedang mereka rancang. Saya tiba di KL dan bertemu sahabat baik saya Juni.Beberapa rakan lain juga memperlawa saya bermalam bersama mereka tapi banyak yang kami berdua perlu 'catch up'.  Banyak cerita yang perlu dikongsi.


Saya menghantar pesanan kepada bekas suami bahawa esok saya akan ke rumahnya untuk mendapatkan kereta.


27 Oktober, Juni mengajak saya ke rumahnya dan minta kunci kereta dengan cara baik. Walaupun saya tahu itu bukan idea yang baik untuk seorang manusia seperti bekas suami saya tapi saya ikutkan juga.Kalau ikutkan saya ,saya nak tunda saja kereta saya tu dan tukar semua kunci.



Saya bunyikan loceng rumah. Dia keluar dengan muka bangga.


."nak apa ?" katanya.

Saya katakan, "saya  datang nak tukar kereta?" 

Balas dia semula, "Jumpa lawyer saya!"

"ok kalau macam tu saya repot polis," saya membalas dengan selamba.


"Pergi lah"...katanya dengan muka entahlah tak tahu macam mana nak describe.


Bukan main lagi...pakai lawyer. Rupa-rupanya bini dia dan dia dah failkan tuntutan harta sepencarian ke atas rumah saya di SP dan kereta saya. Satu sen dia tak keluarkan untuk rumah saya , ada hati nak tuntut. Kalau saya tuntut rumah dia tu ada lah juga logiknya sebab harta saya dalam rumah tu masih banyak dan wang saya yang dihabiskan untuk menanggung keluarga menunjukkan sumbangan saya.


Yang saya geram...begitu sekali dia sampai hati nak rebut tempat perlindungan anak-anak? Semua kawan-kawan saya beristiqhfar bila dapat tahu begitu jahat sekali dia ni.


Saya terus buat laporan polis mengatakan dia menghalang saya mendapatkan kereta saya semula. Pegawai penyiasat menghubungi saya dan minta saya jumpa dia pada pukul 2.30 ptg (lepas Jumaat). Menurut pegawai tersebut, dia akan sama-sama pergi mendapatkan kereta tersebut dengan saya. Sekiranya mereka enggan, dia akan ke mahkamah mendapatkan perintah untuk mengembalikan kereta tersebut kepada saya.


Saya beritahu pegawai tersebut saya tak ada masa nak tunggu perintah mahkamah. Saya datang dari Kedah tinggalkan anak-anak dan saya tidak mahu berada di KL lebih lama. Pegawai tersebut minta saya tunggu juga dia.


Saya mula buat perancangan.


Saya tanya polis disitu sekiranya mereka ada kereta tunda.Mereka buat panggilan dan maklumkan kereta tunda keluar.


Saya hubungi pembuat kunci dan bertanya berapa jam yang dia perlukan untuk menukar keseluruhan kunci kereta ? Jawabnya," 3 jam" . Tempoh 3 jam terlalu lama. Saya hubungi pula trak tunda. Dipendekkan cerita, kami ekori bekas suami hingga ke rumah ibunya di Jalan Enggang. Ketika dia dan semua orang mula solat Jumaat, kereta tunda pun mula buat kerja.


Baru tengah adjust nak tunda, keluarlah dua orang perempuan, seorang macam singa seorang lagi macam orang gila.Yang singa tu bini dia, yang macam orang gila tu adik dia. Kedua-duanya terjerit-jerit suruh telefon polis. Saya selamba je bila diminta panggil polis sebab kalau polis datang, kerja saya jadi lagi senang.


Saya yang sejak tadi memerhati dalam jarak 2 meter bergerak ke arah mereka. Saya katakan pada bini dia, ini kereta saya, ini gerannya, ini bukti saya bayar dan ini laporan polis.Bini dia terjerit-jerit memberitahu Jimmy (driver tow truck) tu yang saya boleh buat repot saya sendiri (?????? tak tahu nak kata apa masa ni) dan yang adiknya pula kata saya busuk hati.

Saya geram juga...cakap kat dia, "macam lah kau baik sangat."


Dia pulak membalas gaya orang gila jugak, "Pernah tak orang cakap orang ni baik? Orang tak pernah pun cakap orang baik tau." Saya dan isteri ex saya pandang ke arah dia. Saya tengok bini ex saya ni macam terperanjat tengok perangai adik dia ni." Dalam hati, saya cakap ,"mengaku pun yang kau tu tak berapa baik."


Saya beritahu Jimmy, "u tow je lah ini kereta. Ini kereta saya. Ini report pun sudah ada."


Jawab Jimmy, "macam mana saya mahu tow...itu perempuan duduk tengah-tengah".


Saya pandang ke arah adik ex saya yang macam orang gila tu berdiri di tengah-tengah. "ya tak ya juga...nanti cedera parah pulak."


Sikap bini ex saya yang asyik cakap saya tipu, gilakan duit sambil menunjuk jarinya ke arah muka saya memang sangat menguji saya.Isterinya kata saya tak bayar duit roadtax. Bila saya kata saya dah beritahu kena tolak dari hutang, dia kata saya tak cakap pun pada suami dia. Dia kata dia baca fb ex saya. Saya pun tak tahu nak kata apa...yang boleh saya katakan ialah saya hanya boleh bersumpah saya berkata benar. Saya tunjukkan pada dia bukti laporan doktor HKL saya adalah mangsa deraan suami. Saya katakan pada dia, " Suami awak tu pelakon lelaki terbaik. Awak tak tahu lagi siapa yang awak kawini." Jika tadi dia menutup telinga dan mengelengkan kepala tidak mahu mendengar apa2 penerangan saya. Kini saya nampak muka dia berubah. 

Saya minta dia kawal suaminya supaya tidak menganggu anak-anak di sekolah. Jawab bininya, awak yang tak bagi anak-anak cakap dengan dia. Saya katakan pada dia, "masalahnya suami awak bukan tanya pasal anak2 tapi dia tanya pasal saya. Siapa bf saya, brp umur dan sebagainya."


Balas bininya ini,"macamlah suami saya nak tahu pasal awak. Dia tak kisah pun." Dia bagai meminta pandangan adik ex saya tapi  tidak diendahkan. Mereka pun tahu bagaimana abang mereka gila talak setengah mati. Saya angkat tangan dan berkata, "Wallahi saya berkata hal yang betul."


Lepas tu ex saya pun balik...berlakon baik. Lucu saya tengok lakonan dia. Depan isteri dia ,saya beritahu lelaki anugerah Tuhan ni lah yang suka pukul isteri, tumbuk isteri, tengking isteri dan halau isteri. Dia diam saja sementara saya lihat isterinya kebingungan. Dia pasti tak sangka suaminya macam tu. Diaorang ni kawin macam mana tak tahu lah. Isteri dia ni anak dara tua, umur dah dekat 40 tahun mungkin terdesak nak kawin tak fikir dua kali dah.


Saya katakan pada isteri dia, "Awak ni garang kan?" Dia pun jawab dengan suara tinggi,"Memang pun garang." Dalam sinis, saya katakan padanya semula, " Baguslah macam tu...secocok sangatlah sebab sama- sama garang. Dalam hati ..saya bersyukur Allah menghadiahkan perempuan seperti ini kepada dia. Yang saya terfikir, apakah dosa perempuan ini , di berikan seorang lelaki seperti ex saya. Tentu dia ni juga bukan orang yang baik. Wallahua'lam. Saya pulak terpaksa kawin dengan dia kerana keluarga dia dah edar kad ketika saya batalkan perkahwinan.Buat baik pun balasannya tetap sama sebab saya engkar alamat yang Allah berikan untuk membatalkan perkahwinan.


Anyway..dipendekkan cerita lagi, mereka menelefon peguam mereka. Saya minta untuk bercakap dengan peguam mereka tu. Saya katakan pada peguam tu,kalau sekali pun mereka tuntut harta saya, saya masih ada hak ke atas harta itu sehinggalah mahkamah mengeluarkan perintah. Dengan kata lain, kalau saya tuntut rumah mereka, mereka masih boleh tinggal di rumah itu sehinggalah mahkamah keluarkan perintah. Begitu juga dengan kereta saya. Peguamnya terdiam dan minta saya berikan telefon kepada ex dan isterinya. Saya nampak mereka bengang. Mereka tak sangka ini boleh berlaku.


Mereka buatkan surat perjanjian bahawa kereta saya dilepaskan tanpa boleh dijual. Bodoh ke tidak tak tahulah nak cakap macam mana...takkan lah saya tak boleh jual kereta saya sendiri. Surat itu saya tandatangani juga sebab saya tak nak berada lebih lama di rumah mereka. Yang mereka lebih bodoh, surat itu tak ada tandatangan saksi pun. Bila saya maklumkan pada ex saya, dia kata benda tu tak penting pun. Tengoklah.....cerdik ke tidak si jahat bodoh ni.

Yang keduanya ...masa saya persoalkan kenapa dia tak nak hantar roadtax keretanya kepada saya. Dalam gelak2, dia katakan..." ala bila kena tahan JPJ, cakap je dah renew, ceritalah sikit, takkan diaorang tak faham.


Tak tahulah nak cakap macam mana. Apa kata saya yang buat macam tu pada dia? Saya ni bersama anak-anak? Kalau dia yang kena, apa kata dia cakap saja pada JPJ...nenek saya nak beranak, saya tak sempat pamerkan kat cermin.


Cakap dengan orang bangang...kita pun akan jadi bangang. baik jangan layan.


Saya salam isterinya dengan satu ingatan, "kalau dia tumbuk, repot polis tau!" meninggalkan isterinya kebingungan mendapat seorang "Anugerah Tuhan" sebagai suami.


Bekas suami hantar pesanan ke fb saya..Saya komen pasal dia mengigil masa jumpa saya sebab takut buat salah, dia balas balik,


 aku takut pd Allah saja.. kau manusia biase je.. buat pe nak takut.. yg tak tenang kau.. hidup aku dah tenteram.. aman damai & bahgia.. alhamdulillah, aku bersyukur & byk bersabar.. sabar tu separuh drp iman.. aku perna hidup dgn kau.. aku tau sekarang kau sentiase fikir yg buruk pasal aku.. nak busukkan aku.. tak lena la kau.. sebaliknya aku dah buang kau dalam idup aku..ingat la nama aku tu baik2 sbb nama tu la yg akan menghantui idup kau sampai mati..selagi kau ingat nama aku selagi itu la kau tak kan tenang smpai mati.. ingat smpai bila2 ye..KAU TAK KAN TENANG SAMPAI MATI..

Setengah mati saya  tergelak baca message dia. Dia nak psiko saya konon.  Insyaallah saya akan siarkan semua message dia di sini. Dalam satu message dia, dia kata walaupun apa yang saya cerita, semua orang akan tetap berada di belakang dia dan percayakan dia. Dia memang hebat.



Saya harap dia takkan ganggu kami lagi. Walau apa pun saya tetap akan naik court. Dia cuba menakut2kan saya dengan mengatakan  saya nanti susah kena naik court, kena ambik cuti, nanti anak2 dia tak ada orang nak jaga. Kalau dulu saya termakan kata2nya kerana ingin cepat bercerai. Kali ni saya akan buktikan saya isteri yang terbaik..seperti yang dia pernah kata dan dia suami paling teruk...seperti pengakuannya juga. Saya bersumpah dengan nama Allah saya akan buktikan kebenaran, bersihkan nama saya dan hentikan semua fitnah dan gangguannya dalam hidup kami.

Oh ya...saya telefon Sarjan yang sepatutnya saya jumpa jam 2.30 petang tu. 

Saya beritahu, " dah selesai Sarjan."  


"Apa yang dah selesai?", jawab Sarjan.


"Saya dah dapat kereta."


"Macam mana tu?"


"Saya bawa trak tunda!"


Tergelak Sarjan tu dengan penjelasan saya.Katanya...dia pun ingat kalau diaorang ni degil sangat , dia nak cakap dengan peguam jugak.Sarjan minta saya buat laporan bahawa saya sudah mendapatkan kereta saya dan memulangkan kereta dia. 


SYUKUR PADAMU YA ALLAH. Sesiapa pun boleh mempergunakan nama Allah untuk melepaskan diri. Allah tahu  segalanya walaupun apa yang ada di dalam hati.Hari ini Allah bantu saya dengan mudah. Mereka pakai peguam tapi dengan kuasa Allah S.W.T, peguam mereka juga yang melepaskan kereta itu ke tangan saya semula.

Biarlah mereka kata saya busuk hati, dengki dan entah apa lagi...Allah tahu hati saya bersih, Dia kata saya tidak bahagia.Mana dia tahu? Orang yang sentiasa cuba menyusahkan saya dan anak-anaklah yang sebenarnya tidak bahagia. Saya cukup bahagia hari ni dan seboleh-bolehnya saya tidak mahu dia tahu sejauhmana kebahagiaan saya kerana sebaik dia tahu....dia pasti akan kembali untuk memusnahkannya.



P/S Mulanya saya ingat saya mungkin tersilap pasal isterinya. Mungkin cerita anak ada yang tidak tepat. Bila saja berjumpa....rupa2nya perempuan tu lebih teruk dari yang saya gambarkan. Anak2 saya berkata benar.

Friday, 2 September 2011

Friday, 19 August 2011

LAYAKKAH DIA MENJAGA ANAK-ANAK?

Anak-anak saya memang pandai mengambil peluang. Mereka tahu saya tidak akan benarkan ibu tiri dan ayah mereka mengkulikan mereka. Jadi mereka beritahu saya, mereka bosan tinggal di Sungai petani sebab tidak ada PS2.Mereka kata kalau ada PS2 mereka tidak perlu ke rumah ayah mereka. Akhirnya saya belikan PS2  untuk mereka dengan harga RM470.'Mummy, we will stay with you forever. Tak nak duduk dengan ibu pemalas tu."

Setelah mereka pulang dari rumah ayah dan ibu tiri mereka, setiap kali mereka buat kesalahan , saya selalu ugut nak hantar mereka ke rumah ayah mereka. "Kalau kakak dengan adik tak dengar cakap,  mummy hantar pergi rumah ayah nanti." 

'Tak nak !" pantas mereka jawab.

Memang sejak mereka pulang dari Kuala Lumpur, saya boleh mengawal sedikit kerenah mereka . Itu saja modal saya. Namun modal ini ada kalanya kalah dengan kecerdikan mereka mempermainkan saya.

Pada 13 hb Ogos yang lepas merupakan hari lahir Danial yang ke 4 tahun. Of course ayahnya lupa langsung tentang hal ini. Danial masuk hospital seminggu pun dia tak datang lawat, inikan pulak nak ingat hari lahir Danial.

Hari lahir Danial ini sangat dinanti-nanti oleh kakak-kakaknya. Mereka sudah merancang dengan pelbagai acara termasuk dengan senarai tetamu yang akan di jemput. kad-kad undangan yang perlu dihantar .saya pulak masih bingung memikirkan apa yang perlu dimasak untuk 30 orang tetamu. Bulan-bulan puasa ni faham-faham sajalah.Saya juga memikirkan budget untuk baju raya harus saya fikirkan. Ayahnya tu kan pentingkan diri sendiri. Selama 9 tahun hidup dengannya, seingat saya sekali saja dia bagi RM300 untuk beli baju raya anak2.Baki lapan tahun, saya yang beli untuk anak-anak, pembantu rumah dan dia sendiri.

Jadi kalau masa berkahwin pun tak bertanggungjawab, apa lagi setelah bercerai dan berkahwin lain. Dapat pulak isteri busuk hati dan pemalas, jangan haraplah anak2 nak merasa dia beli baju raya.Anyway pemalas tu tak ada kaitan bab beli baju raya ni..saje je lepas geram..hehe

Sambung cerita tadi.....

Akhirnya saya beritahu kakak-kakak Danial, tak payahlah kita sambut besar-besaran. Kita jimatkan duit. Mereka minta saya bawakan mereka ke PIZZA HUT. Sehari sebelum tu saya bawa mereka tapi too bad dah penuh orang masa tu.Saya kalau boleh suka makan di rumah. Saya masak setiap hari dan Pizza Hut ni bukan nya kegemaran Danial pun.


Anak-anak saya ni mulalah membebel, "Tak best lah kat sini, tak celebrate birthday Danial, boringlah. ". itu lah inilah....Saya hanya pekakkan telinga dan beritahu mereka nanti saya buat birthday Danial lepas puasa. Mereka masih tidak puas hati.

Kemuncak daripada itu, mereka bergaduh dengan Danial pasal PS2. Tak nak bagi Danial main. Danial pulak nak main dengan kakak-kakaknya. Bila kakak-kakak tak nak main dengannya., maka Danial pun lepas geram.

Saya marahkan kakaknya, "kenapa kakak ni pentingkan diri sendiri sangat? Kenapa panas baran sangat? Kan hari ni birthday Danial. Layanlah dia."

"Buat ape ? Bukan mummy celebrate pun ? Kita orang nak makan Pizza pun mummy tak nak bawa."

Sebelum tu....saya ada marahkan kakak kerana meninggalkan Danial ketika hendak menaiki kereta. Hanya kerana Pizza Hut dan Chicken Rice Shop full house, mereka berdua begitu marahkan saya. ketika hendak menaiki kereta, Sarah masuk ke dalam kereta dan terus tutup pintu sebelum Danial sempat naik sedangkan Danial berada di belakang Sarah. Danial mengetuk-getuk pintu kereta. Nasib baik saya nampak. kerana saya berada di belakang Danial. Bayangkan kalau saya tidak nampak dan terus memandu.

Saya marah Sarah kerana sikapnya yang terlalu pentingkan diri sendiri. Kalau dia nak sesuatu dan tak dapat, dia hanya fikirkan kemarahan dia saja. Dia tak fikir pasal adik-adiknya. Dia lupa Danial tu 6 tahun lebih muda dari dia. Mereka mewarisi sifat-sifat ayah mereka...penting diri sendiri dan panas baran.Itu memang amat saya kesal.

Dipendekkan cerita...selepas insiden saya marahkan kaka-kakaknya pasal PS2, saya katakan pada mereka, 
"kalau macam ni perangai kakak dan adik memang elok sangat tinggal dengan ayah. "

Kebetulan ayah mereka menelefon, Sarah meluahkan rasa bosannya tinggal bersama saya sebab saya tak beli Pizza Hut dan marahkan dia.Dia tak cakap pula punca saya marahkan dia.

Si ayah yang hanya menanti peluang, menghasut Sarah dan Arianna tinggal dengannya.Dia memang perlukan wang nafkah anak-anak.untuk kesenangannya.

Sarah datang bertanya kebenaran saya untuk membenarkan mereka tinggal bersama ayah mereka.terperanjat saya. Saya mengaku kesilapan saya menggunakan modal menghantar mereka ke rumah ayah mereka tidak baik.Hari ni anak2 mengambil kesempatan di atas kesilapan saya.

Saya tanya Sarah, "betulkah kakak nak duduk dengan ayah? kakak tak sayangkan mummy lagi?"

Jawab kakak, " kakak tak nak duduk dengan ayah, tapi mummy tak nak beli PIZZA HUT untuk Danial. Kitaorang bosan ."

Saya bersetuju untuk buat pesanan Pizza Hut. Kakak happy sangat dan kata nak tinggal dengan saya forever.

Saya telefon ayah mereka...marahkan dia menghasut anak-anak.Tahu apa kata ayahnya.

"Memang patut pun diaorang duduk disini. Kau tu pemalas. Aku tahu kau tak pernah masak. Asyik beli kat luar?"

 How could he say like that. Selama 9 tahun hidup dengan dia , saya yang melakukan semua kerja. Saya bangun seawal 4.30 pagi dan tidur selewat 12 malam buat kerja. Dia boleh kata saya malas. Saya masak setiap hari. Dia boleh kata saya tak masak. Walaupun ketika ada pembantu rumah, saya yang masak ! Hanya ketika saya berada di sesi petang dan tidak ada pembantu rumah saja, kami ada buat tempahan mangkuk tingkat untuk 2 bulan. Itupun sekadar menambah apa yang telah saya masak untuk anak-anak pada sebelah pagi. Mana sempat nak masak bermacam2 jenis dengan banyak kerja yang perlu dilakukan. Saya buat breakfast, seterika baju, kemas rumah, hantar anak pergi mengaji balik mengaji, pergi pasaraya, masak, suap anak makan. siap anak2 ke sekolah, hantar anak2 pergi sekolah, pergi keja. Balik kerja nak masak lagi, nak kemas rumah lagi..Dia boleh kata saya 'malas' dengan semua kerja yang telah saya lakukan.

Memang ini manusia yang tak berguna dan tak layak pun jadi suami. Isteri dia tidak sedar lagi siapa yang dia kahwini. Kalau dia boleh buat pada saya begini. Memfitnah saya begini dan beritahu keluarganya saya pemalas. Itu juga yang dia boleh lakukan untuk perempuan itu. Anyway saya  boleh katakan perempuan ini juga boleh tahan pandai mengawal dan menghasut suaminya. Bukan macam saya yang lurus...buat semua kerja , berkorban semua duit.

Saya sedih dengan kata-katanya. Memang saya lepas geram di telefon. Saya boleh buat macam tu sebab saya tak dengar apa yg dikatakanya. Tak letak ganggang kat telinga pun.Saya tak mahu dengar apa kata-katanya.

Selepas saya letak telefon, saya ambil air sembahyang. Saya sembahyang Asar dan terus berdoa dan menangis di depan Allah.Allah tahu saya di pihak benar. Saya bercakap benar.Saya mohon Allah turunkan balasan yang setimpal kepada bekas suami kerana memfitnah dan melupakan segala kebaikan saya.Saya tuntut janji dari Allah. saya insan yang teraniaya.

Selepas solat, saya berjumpa anak-anak.Saya tanya anak-anak saya. ' Kakak, mummy ni malas kah kakak? Mummy tak masak hari-hari ke? Rumah kita ni kotor ke?Apa yang kakak cakap dekat ayah?"

Jawab Sarah , "Tak , mummy tak malas.Ibu yang malas.Sebab apa ayah cakap macam tu? kakak tak pernah cakap pun mummy tak masak.Kakak cakap sekali sekala kita akan makan kat luar".

Saya tanya lagi, "Rumah kita dengan rumah ayah , rumah sapa lebih bersih."
Jawab mereka serentak, "Rumah mummy." How to say rumah saya kotor, saya mop hari2. Rumah dia dulu pun saya mop hari-hari juga.

Adik menambah, "Toilet ayah kotor, ada $#%$ (najis) dekat tepi2.

Saya guarantee rumah mereka kotor. Kalau tidak masakan Danial masuk hospital selepas pulang dari KL.Selama Danial tinggal dengan saya, tak de apa yang berlaku. Pergi rumah mereka saja, terus sakit teruk dan di diagnose ada kuman dalam darah.


Akhirnya Sarah kata pada saya, "Dahlah mummy. Jangan layan ayah tu."

Tengok....betul-betullah anak-anak saya ni talam dua muka.Kat ayahnya cakap lain. dekat saya cakap lain.

Saya takkan benarkan dia menghubungi anak-anak saya lagi.Dia sudah ada isteri.Tak bolehkah dia tinggalkan kami sendirian.

Dia tidak layak menjaga anak2 saya. Saya akan buktikan kenapa Mohd Zaihurin Husin dan isterinya tidak layak menjaga anak-anak saya.





Wednesday, 29 June 2011

MERIT DEMERIT DI RUMAH

Melihat kelakuan anak-anak yang selalu je bergaduh sesama sendiri,tidak mahu bertolak ansur, kurang membuat kebaikan, tidak tahu bersyukur....saya terpaksa memulakan peraturan yang pernah saya praktikkan kepada anak2 suatu ketika dulu.

Merit Demerit ni biasanya peraturan yang dilaksanakan di sekolah.Saya bawa masuk ke dalam rumah saya.
Anak-anak saya Sarah dan Arianna di berikan markah 100 seorang. Satu kesalahan yang dilakukan akan ditolak 5, dan satu kebaikan yang dilakukan akan ditambah dengan 5. Satu waktu solat yang dikerjakan akan di tambah 10 mata.

Anak-anak diminta menyenaraikan 10 barang yang ingin mereka miliki sebagai ganjaran.
Pada setiap akhir bulan ,saya  akan mengira mata mereka. Sesiapa yang mendapat mata tertinggi boleh memilih salah satu hadiah untuk mereka miliki.

Kalau mata seri...keduanya akan menerima hadiah. Mata yang kurang dari 100 tidak akan menerima apa2.

Semoga anak-anak saya akan terbiasa melakukan kebaikan.Mula2 dapat hadiah...lama2 akan terbiasa walaupun tanpa ganjaran. Insyaallah.

Sunday, 26 June 2011

Ada lagi.....

Saya agak lega sedikit kerana telah menukar nombor telefon....tak ada lagi gangguan dari orang gila sakit mental ni. Yang saya tak berapa nak lega ialah orang ni sibuk menganggu emak saya pulak. Apa lagi , memburuk-burukkan saya lah. Dari saya masih isteri dia sehinggalah sekarang itu lah kerjanya.Emak saya ni pulak....mudah sangat termakan kata-kata orang yang bukan anaknya sendiri. Bayangkan dulu, saya dah hantar balik pembantu rumah saya yang malas nak mam....,alih2 mak saya pulak yang ber..in touch dengan bibik ni. Siap nak buat menantu lagi. Padahal dalam tempoh setahun saya ambik bibik ni, hanya sekali saya bawa balik kampung. Itulah yang pertama itulah yang terakhir.Saya cakap....mak kalau nak ambik indon ni jadi menantu ke anak angkat ke, mak akan hilang seorang anak. Orang gaji saya tu bangun pukul 9 setiap hari. Itu waktu saya mengajar di sesi petang. Masa di sesi pagi, saya dah nak pergi kerja dia masih duk vakum rumah. Bila saya hantar dia pergi rumah mak mertua masa tu....dia letak anak saya dalam buai,lepas tu sambung tidur. Macam tu mak saya nak buat menantu????


Saya kata, " Mak jangan menyesal sebab mak yang akan jadi kuli dia nanti."

Bekas suami saya ni pulak...kami hanya balik kampung 2 tahun sekali saja. Dalam tempoh 9 tahun perkahwinan, menantunya ini hanya jumpa dia di kampung 4 kali saja. Tu pun dia tak bercakap. Satu sen pun dia tak pernah bagi. Mak dan ayah saya masuk wad berkali2, sekali pun dia tak balik. Saya balik dengan best friend saya ,Shan. Masa mak masuk wad, saya tak balik sebab tak gamak nak tinggalkan anak2 yang masih kecil.Lagi pun kami dah tak ada pembantu rumah. kalau ada bibik No 2, biasanya saya akan memandu pulang bersama bibik dan anak2. Menantu mak saya ni....langsung tak nak balik. Kalau fikirkan, kalau waktu saya belum tersinggung dengan emaknya, setiap kali datuk dia sakit ke atau ada hal, sayalah yang mendesak dia balik Melaka.

Ex saya dengan mak saya ni kamceng....lebih kamceng dari maknya sendiri. Bila dia ada masalah saja dengan saya, dia  minta nasihat mak saya. Selalu juga dia memburukkan saya...tapi masa ada bibik, bibik saya cakap ex saya yang teruk. Dia duduk dalam rumah tu, dia tahu lah. Lepas bibik tak ada, ex saya cakap," sekarang awak tak ada maid, sapa nak percaya cakap awak lagi." Saya kata, " tak pe Allah ada."

Mak saya cakap....ex saya beritahu dia saya ada memburukkan  mak. Mak kata family ex saya cakap," kalau keluarga 'dia' sendiri dia boleh burukkan, inikan pulak keluarga orang lain." Saya cakap kat mak saya. "Mak, saya bukan memburukkan mak atau kakak saya,Saya cerita yang benar., sekadar perkongsian antara suami isteri.' Tak sangka bila dia ada masalah dengan saya, dia menyampaikan pada mak saya. Siap kutuk mak saya lagi. Mak pun hangin dengan saya. Saya cakap pada mak, "kalau mak kata saya burukkan, maksudnya perangai mak memanglah buruk." Anyway.....saya tak nafikan kami adik beradik ni kira mengenang jasa juga...macam2 mak kitaorang buat...huk huk, tapi bila mak dan ayah masuk wad...saya dan abang sayalah yang keluarkan beribu2. Saya tak kata mak saya ni jahat.....hati mak saya baik, tapi dengan anak2 ni memang boleh makan hati. Contoh,pernah sekali mak telefon saya,dia suruh saya beli kedai berharga RM80 ribu untuk diberikan kepada adik2 saya. Bila saya kata, " mak, kami cikgu mana boleh beli kedai...rumah boleh lah.!" Belum habis cakap mak saya dah tutup telefon. Nasib baik handfon, kalau fon biasa, sah sah dah mak hempas. Redho je lah. Bila berkongsi adik beradik cerita...sebenarnya bukan saya saja yang mengalami nasib macam ni...hehe

Yang keluarga bekas suami saya tak tahu, dia juga memburukkan keluarganya pada saya. BEZANYA....saya tak pernah menyampai pun pada orang yang berkenaan. Dia bercerita juga pasal mak dia ni isteri nombor dua ayah dia, pasal ayah dia dan ahli keluarga dia yang panas baran dan kolot. Pasal mak dia tak puas hati dengan mak saudara dia berkaitan penjagaan ibu mereka yang sakit, pasal abang dan adik perempuan dia yang malas solat. Bila saya kata,' pandailah awak tu, saya tengok diaorang solat je." Dia jawab," saya tahu lah family saya". Pasal seorang mak saudaranya yang dipanggil mak Bi yang tidak disukai kerana sikapnya. Macam2. Saya pulak tak ada lah menganggap yang dia memburukkan keluarga dia. Biasalah manusia ni bukannya sempurna pun. Yang dikatakan ' MEMBURUKKAN' tu lebih kepada cerita yang tidak benar.

Saya pun tak faham macam mana saya boleh memaafkan dan hidup selama hampir 9 tahun dengan manusia macam ni, yang mengkhianati hubungan suami isteri.Yang memburukkan saya pada keluarga saya sendiri dan menyampaikan apa yang saya rahsiakan untuk melaga2kan kami.

Mak saya pulak....cepat sangat percaya cakap bekas menantu. Yang mak saya tak sedar....perkara seperti  ini merugikan dirinya sendiri sebab saya penyumbang kepada keluarga. Bila mak sound saya, RM300 yang saya bagi kepada mak , saya hentikan . Saya nak  mak sedar bukan menantu mak yang bagi duit kat mak. Satu sen pun dia tak pernah bagi. Sampai hari ni saya dah tak bagi pada mak,sebaliknya saya bagi pada ayah RM500-RM1000 sebulan. Mengikut kadar kemampuan dan untung bisnes saya. Harapan saya ayah akan berkongsi dengan mak. Mak kata saya ni kedekut...! kedekut lagi ke bagi RM500 sebulan. Kalau pergi mana saya sponsor. Kalau nak beli ubat saya bayar, masuk hospital swasta , bila abang sulung telefon saja,saya dah masuk duit.Saya ni orang paling tidak berkira....berlebih saja duit, hanya ibu bapa yang saya ingat.

Tapi saya jugak sangat terhutang budi pada mak....di saat cemas anak sakit atau masuk wad...maklah penyelamatnya....Sebab itu biar macam mana pahit dan kejam kata2 mak , saya masih menghormati dan menyayanginya.Hati mak saya sangat baik. Dia tak gamak buat pada orang lain. Kalau anak sendiri tak ape sebab dia tahu anak2 sendiri akan sentiasa menyayanginya.


Mak cakap, bekas suami saya kata dia simpan semua sms.Saya kata kat mak saya, "Kenapa mak tak suruh saja dia print semua dan hantar kat Mak. Setakat cakap saja semua orang boleh buat." Sekurang2nya dia pun boleh sedar pada bulan Jun 2010, dia masih hantar message menggatal.Ingat tak dalam entri saya sebelum ni, dia hantar sms, "Tahniah masih cun lagi". "Gambar ni nak tunjuk kat Daniel ke ayah Daniel? Boleh tak malam ni saya tidur dengan gambar ini."


Sekarang, walaupun dia sudah lupa ingatan tapi semua message itu tersimpan di dalam telefon saya dan juga dia....so, cetaklah . What are you waiting for? Biar mak saya baca dan tengok sapa yang paling banyak hantar message.

Bila saya telefon mak ex saya untuk nasihatkan anaknya jangan ganggu mak saya dan saya....serta memaklumkan tentang Daniel yang masuk wad kerana kecuaian  ayah dan ibu tirinya...mak dia terus letak telefon.

Saya cakap pada mak....mak orang buat pada anak mak macam ni, mak masih layan anak orang dengan baik. Saya ni sikit punya baik pada keluarga ex sebelum mak dia jadi punca....pun di layan macam tu. Bekas menantu mak ni...apa pun tak pernah menyumbang tapi mak masih layan lagi.

Lepas dari tu , mak tak layan lagi. Tapi mak kata, pening bekas saya ni asyik message mak. Saya kata," tu lah, dulu dia cakap saya yang kerap message dia, sekarang mak rasa sendiri...tengoklah   siapa yang dok message tak berhenti. "


Barang saya masih banyak di rumah bekas suami....mak cakap mak nak pura2 berbaik dengan ex dan dapatkan semua barang tu. Memang saya sangat sayangkan barang2 saya....lampu siling yang cantik, almari solid wood, water filter,heater, aircond sebiji.....meja study nostalgic saya sejak puluhan tahun, dua tv yang masih ok boleh buat anak main game PS2. Memang nostalgik bila fikirkan barang yang saya beli ketika zaman bujang lagi.......Ex kata saya tak keluar satu sen pun padahal apa yang ada di sekeliling dia termasuk tiles, cat, wallpaper semuanya dari duit saya.   Malas nak ungkit. Biarlah dia hidup dengan angan dia. Dia cuba memadam semua sejarah silam keburukan dia dengan menafikan hakikat sebuah kebenaran.Dia tak mahu perkara itu disebut2 seolah2 dia baru lahir suci bersih, tak ada silap dan jahat langsung. Allah itu Maha Mengetahui, Maha berkuasa...Itu juga dia lupa.Allah tak pernah lupa dan keangkuhan dia pasti ada 'balasan' nya.